Kristijan Bošnjak: Ubojice Brune Bušića slobodno šetaju među nama

15.10.2013. 22:16:02

1_525d2d0e9720a

Hrvatski političar i publicist Bruno Bušić ubijen je prije trideset i pet godina, 16. listopada 1978., u Parizu. Šira hrvatska javnost za vrijeme Jugoslavije, s obzirom na narav totalitarnog komunističkog režima, nije mogla detaljnije upoznati niti njegov rad u domovini i još manje onaj u iseljeništvu. Svejedno, Bruno Bušić je ostavio iza sebe karizmatičan trag kojega nije uspjela zatrijeti niti jugo-komunistička cenzura, niti zub vremena.

Bruno Bušić kao osebujna stvaralačka, posve jasno i povijesna ličnost zrcali jedno razdoblje hrvatske povijesti u svoj punini svojega života sa svojim intelektualnim, spisateljskim i političkim angažmanom. Ali isto tako i sa svojom nasilnom smrću. Već tad kada je Bruno ubijen, znalo se da je pucanj u njega bio pucanj u Hrvatsku. Međutim, bijaše to pucanj u prazno, jer je Bruno Bušić kao personifikacija stoljetne hrvatske težnje za vlastitom državom, nadživio ideju zločinačke države njegovih ubojica.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.