KRIVA TEZA: „Hrvatska pravoslavna crkva stvorena u NDH“

17.03.2021. 09:05:00

Nešto bih o onom što se mora i jako zanemaruje u Hrvatskoj a to je Hrvatska Pravoslavna Crkva, HPC, te Pravoslavlje i položaj Hrvatskih Pravoslavaca u Hrvatskoj. Iz tog razloga vam predočujem tekst g. Smrekara koji prenosim u cielosti uz nekoliko slika ..... Pa, u nadi kako ćete razumiti i podržati ispravak nepravde nepostojanja i nedozvoljavanja obnove HPC, evo vam i taj tekst:
Branko Smrekar - HPC - Samo nas istina može osloboditi
Povodom članka u Večernjim listu, objavljenom 15.ožujka 2021. godine, pod naslovom: „Hrvatska pravoslavna crkva stvorena u NDH“, koji lažno predstavlja povijest pravoslavlja u Hrvata, primjećujem:
Srpska pravoslavna crkva nije pravoslavna crkva Srba, nego pravoslavna crkva Srbije, dok je Hrvatska pravoslavna crkva, pravoslavna crkva Hrvatske.
Sva druga, na lažima bazirana, tumačenja su etnofiletizam (religijski nacionalizam), koji spada u stoljetna, svekolika nastojanja velikosrba za utrnućem Hrvatskog identiteta i pokušaj svrstavanja Hrvatske u srpskog vazala (slugu).
O toj tematici, na fb stranici, 31.svibnja 2020. godine, napisah slijedeće:
Pravoslavlje u Hrvata
Nacionalne su pravoslavne Crkve: Američka, Ruska, Gruzijska, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Albanska, Ciparska i Slovačka, autonomne. Makedonska i Crnogorska pravoslavna crkva su, uz potporu svojih vlasti, bez obzira na veliki otpor Srpske pravoslavne crkve, u postupku ostvarenja stogodišnjeg cilja, samostalnosti.
Jedino se unas o Hrvatskoj pravoslavnoj Crkvi ne smije ni pisnuti, a kamoli je priznati, poput ostalih vjerskih zajednica.
Vlast Republike podupire, upitno registriranu, Srpsku pravoslavnu crkvu..
Hrvatsko je kraljevstvo više od 2oo godina imalo vlastitu, autokefalnu, Pravoslavnu crkvu. Bila je to poznata Srijemsko-Karlovačka arhiepiskopija, koju je 1690. godine uspostavio katolik, ugarsko-hrvatski kralj Leopold I, sa sjedištem u Srijemskim Karlovcima a koja je 1707. .godine proglasila autokefalnost. Srbija nema nikakve veze sa Srijemsko-Karlovačkom patrijaršijom.
Hrvatsku pravoslavnu crkvu, 1920, godine, ukinuo je jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević. Obnovljena je 1942. godine, a 1945. godine, jugoslavenski komunist Maršal Tito, opet zabranio.
Nakon naše pobjede u obrambenom Domovinskom ratu, na čelu s prvim hrvatskim Predsjednikom Franjom Tuđman, 2002. godine predsjednik Vlade RH Ivica Račan je potpisao ništetan ugovor s nepostojećom pravnom osobom naziva “ SPC u Hrvatskoj”.
Dugotrajan proces posrbljavanja Hrvata pravoslavaca, ipak nije bio potpuno uspješan, jer prema popisu stanovništva, iz 2011. godine, oko 11 % svih Pravoslavaca se izjasnilo kako su Hrvati (16 646), a za tri četvrtine svih Hrvatskih Pravoslavaca (cca.135 000) hrvatski je jezik materinji.
Nažalost Hrvatska pravoslavna crkva je i danas, nepoželjna do te mjere da vladajuće strukture ne žele niti utvrditi istinu o pravoslavlju u Hrvata. Očito vrijeme komunizma i dalje traje u Hrvatskoj.
Dosadašnje su vlasti, uz prešutnu potporu našeg Klera, pod utjecajem manjine Hrvatskih građena srbskog podrietla, koji sebe koji sebe neznam kojim razlogom i pravom nazivaju Srbi u Hrvatskoj i prosrbskih vlasti u Hrvatskoj, uz Hrvatsku radio televiziju, nekritički, podržavaju Srpsku pravoslavnu crkvu i njene laži, dok su Hrvate pravoslavne vjere i Hrvatsku pravoslavnu crkvu, na čelu s arhiepiskopom Aleksandrom, potpuno ignorirale, iako se diče našim velikanima, Hrvatima pravoslavne vjere, kao što su: Petar Preradović, Nikola Tesla, Svetozar Borojević, Dmitrije Demetar, August Harambašić, Milan Ogrizović, Josip Runjanin…
Time itekako pokazuju svoje licemjerje.
Pitanju Hrvatske pravoslavne crkve treba pristupiti na isti način kao i prema svim drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj!!!
Za podržati je sve kojima će istina, a ne politikantski interesi, biti jedino načelo djelovanja.
Samo istina i usklađeni odnosi katolika, vjernika Hrvatske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, agnostika, bezbožnika i vjernika drugih Crkvi i vjerskih zajednica, uvjeti su željenog sklada i mirnog života svih naših građana.
Pojam suživota u takvim odnosima ne bi postojao. Postojao bi “samo” život, a to i je ono što svi mi, koji volimo Hrvatsku, već dugo želimo i težimo.

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Ivica Jonjić/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.