Krivulja zagrebačkog seizmografa 'podivljala' u vrijeme potresa u Turskoj, evo o čemu je riječ

30.10.2020. 18:54:00

Snažan potres koji je danas pogodio Tursku zabilježili su i zagebački seizmografi. Krivulja je na ovom uređaju skočila u vrijeme potresa u Turskoj, no to ne znači da se potres osjetio i kod nas koji smo više od tisuću kilometara udaljeni od epicentra

Na Facebook stranici postavljenoj nakon zagrebačkog potresa koju vode mladi seizmolozi, jedan je korisnik pitao kolika je jačina tog potresa bila kod nas. Pritom je objavio i zapis zagrebačkog seizmografa čija je krivulja 'podivljala' u vrijeme turskog potresa.

Ubrzo je stiglo i objašnjenje. 'Da, taj potres se dobro vidi i na zapisima seizmografa u Zagrebu. Magnituda potresa (po Richteru ili bilo koja druga) ne ovisi o udaljenosti, potres je bio jednake magnitude i u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje. Intenzitet je veličina koja opisuje utjecaj potresa na građevine, ljude, reljef... Ovaj razorni potres nije bio osjećen na području Hrvatske i intenzitet mu ovdje iznosi nula. Seizmološki instrumenti su jako osjetljivi, na njima možemo vidjeti i jake potrese u Japanu, na Aljasci, Novom Zelandu...', pojasnila je Marija Mustać s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Zagrebački seizmogram u vrijeme potresa u Turskoj

Zagrebački seizmogram u vrijeme potresa u Turskoj

Izvor: Screenshot / Autor: PMF

Uvid u trešnju tla na zagrebačkom području Geofizički zavod omogućio je praćenjem zagrebačkog seizmografa još u travnju. Naime, Administratori Facebook grupe 'Zagrebački potres 2020 - vaše info za seizmologe' koju su osnovali seizmolozi nakon velikog potresa kako bi od građana prikupili dragocjene informacije o posljedicama potresa, izvijestili su tada.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: V.P.P./Profimedia / Autor: Mert CAKIR / Alamy / Alamy / Profimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.