Kronologija slučaja Marine Lovrić Merzel – bivše SDP-ove županice koja je peglala kartice, oštetila županiju..

02.04.2022. 10:09:00

“U obnašanju svoje dužnosti Marina Lovrić Merzel je izigrala vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenoj joj dužnosti kao i povjerenje kojoj su joj dali birači na lokalnim izborima. Neshvatljivim zloporabama pokazala je bezobrazluk i bahatost u ponašanju službene osobe u cilju ostvarivanja svojih osobnih interesa i koristi”, rekao je sudac zagrebačkog Županijskog suda Vjeran Blažeković izričući presudu kojom je u utorak nepravomoćno osuđena bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel na sedam godina zatvora zbog niza koruptivnih kaznenih djela. Iz sudnice je prepraćena direktno u Remetinec. 

Uz Lovrić Merzel, zbog korupcije su proglašeni krivima i bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobeščak, Bernard Popec koji je županiji iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, kao i nećak bivše županice Dalibor Rožanković. On je optužen da je kupnjom apartmana oprao novac koji je Lovrić Merzel primila kao mito od Željka Žužića u iznosu od 100.000 eura. 

Kobeščak je osuđen na godinu dana zatvora, dok su Rožanković i Popec dobili po godinu i pol dana zatvora.

Lovrić Merzel osuđena je i zbog bezrazložnog plaćanja savjetnika, zapošljavanje svoje rodbine te plaćanja privatnih troškova županijskim novcem.

Bivšoj županici će biti oduzeto preko 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura.

Pravda i istina uvijek pobjeđuju

Prisjetimo se, još 10. studenoga 2013. godine Lovrić Merzel je izjavila, prilikom gostovanja u emisiji “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića, da uvijek pravda dolazi na vidjelo. 

“Ono što je meni važno i ono što ste vidjeli na završetku priloga, uvijek vam pobjeđuje pravda i istina“, rekla je. 

Devet godina od njezina gostovanja, upravo je ta ista pravda i istina pobijedila – presudom kojom je nepravomoćno osuđena da je funkciju na koju je izabrana koristila za osobno bogaćenje.

Napad na „zviždače“

Jasmina Jovev, nekadašnja šefice kabineta tadašnje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, nakon sukoba sa županicom u veljači 2013. godine, biva udaljena sa svog radnog mjesta. Otišla je na bolovanje te koristila šest mjeseci rodiljskog dopusta.

U svibnju 2013. odnijela je sve dokumente u ured DORH-a u Sisku i predala ih je županijskom državnom odvjetniku Stipi Vrdoljaku, USKOK-u i jednom SDP-ovu ministru u Vladi. Kada se u listopadu iste godine vratila s rodiljskog dopusta, saznaje da joj je radno mjesto ukinuto.

Nakon što ju je Jovev optužila da izvlači novac iz blagajne županije, Lovrić Merzel sazvala je konferenciju za novinare na kojoj je rekla da će podići tužbu protiv Jovev i Aleksandra Stankovića.

“Ovo je dno dna! Ona kaže da je odnijela papire u USKOK. Do sad ne postoji postupak i niti jedna prijava. Nitko me nikada nije zvao. Ovo je organizirana kleveta i podvala me neće zaustaviti da radim svoj posao. Stankovića sam tužila, a Jovev je dobila otkaz! To je čista manipulacija. Zašto je nije pitao je li radila za HDZ, kako to da nije to učinila prije. Stanković na mom imenu pokušava podići gledanost i spasiti karijeru”, rekla je Lovrić Merzel 2014. godine. 

Odmah nakon što je Jasmina Jovev javno upozorila na kriminal Marine Lovrić Merzel, javno je napadnuta. Kao upozorenje svima nama. Ako se suprotstavite zloupotrebi vlasti – nastradat ćete. Jasmini Jovev, koja je u javnost iznijela dokaze protiv tadašnje županice Merzel, nekoliko dana nakon toga u provjeru je došla inspekcija HZZO-a – provjeriti je li opravdano na bolovanju radi djeteta. Tada je gđa Jovev, 2014. godine, ostala bez posla

Izbačena iz SDP-a

Marina Lovrić Merzel, dok se nalazila u istražnom zatvoru u Remetincu 2014. godine, izbačena je iz SDP-a. Od ukupno 17 članova Gradskog odbora, sjednici je bilo nazočno njih 11 i odluka je bila jednoglasna. Budući da je Lovrić Merzel već prije dala ostavku na mjesto članice Predsjedništva SDP-a, predsjednice Županijske organizacije i druge stranačke dužnosti, ostala je tada samo običan član stranke, pa je o njezinu članstvu u stranci mogla odlučivati njezina gradska organizacija. Lovrić Merzel ostala je tada na funkciji županice, budući da je izabrana na neposrednim izborima. Dužnosti županice privremeno je prepustila svom zamjeniku Zdenku Vahovcu.

Lovrić Merzel: “Jedino mjesto gdje ću dokazivati svoju nevinost je sud”

U kolovozu 2014. godine Marina Lovrić Merzel dala je ostavku na dužnost sisačko-moslavačke županice. Time je odbačen razlog da je se zadrži u zatvoru, zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Nakon što je izašla nasmiješena iz remetinečkog zatvora početkom rujna 2014. godine, pred kojim su je dočekali odvjetnik Berislav Živković i članovi obitelji s kojima se odmah izgrlila, kazala je novinarima koji su ju čekali pred zatvorom: “Živi čovjek sve izdrži. Jedino mjesto gdje ću dokazivati svoju nevinost je sud.

Nastavak kaznenog postupka

Lovrić Merzel je zatražila aktiviranje zastupničkog mandata u Hrvatskom saboru, tako da bi se na Markovu trgu mogla pojaviti s početkom prvog jesenskog zasjedanja.

Hrvatski joj je Sabor krajem rujna 2014. godine formalno aktivirao mandat, prisegnula je 1. listopada 2014. u Hrvatskom saboru. Istoga je dana Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno i bez rasprave odlučio Saboru predložiti da joj se ukine zastupnički imunitet, kako bi se mogao nastaviti kazneni postupak u kojem je osumnjičena za višemilijunske malverzacije.

Sabor joj je jednoglasno i bez rasprave ukinuo zastupnički imunitet 3. listopada 2014. te time omogućio nastavak kaznenog postupka. Za ukidanje imuniteta glasovala je i ona sama.

Optužnica USKOK-a

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu u lipnju 2015. godine podignuo optužnicu protiv Lovrić Merzel.

Tada je izjavila da nije iznenađena optužnicom.

“Mi ćemo dokazati da je sve to što mi se stavlja na teret nelogično. Nemoguće je da mi se stavlja na teret odluka koju ja uopće nisam donijela, a govorimo i o Hitnoj i o cestama. Naravno da opovrgavam sve, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe, sve će se dokazati, ima vremena, ne bježim od bilo koje odgovornosti. Kada sve ovo završi, nekomu će biti neugodno”, rekla je.

U proširenoj optužnici USKOK-a stajalo je kako se osnovano sumnja da je Lovrić Merzel, kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja do listopada 2011. godine, u Sisku, nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 posto poslovnih udjela Županije u društvu Ceste Sisak, od Željka Žužića, kao stvarnog vlasnika jednog trgovačkog društva zainteresiranog za stjecanje navedenih udjela, zatražila da joj isplati 100.000,00 eura mita kako bi njegovom društvu, bez obzira na druge zainteresirane kupce i mogući interes udjeličara društva s pravom prvokupa, osigurala stjecanje navedenih poslovnih udjela.

USKOK tereti Lovrić Merzel da je od Žužića primila 100 tisuća eura mita pa kupila stan u Zadru na nećakovo ime.

Odlučno je negirala bilo što što bi Željko Žužić iznosio u svom iskazu, a što bi ju kriminaliziralo.

Odvjetnik Lovrić Merzel, Berislav Živković, opovrgnuo je medijske napise prema kojima je Lovrić Merzel nakon Žužićevog iskaza očajna, jer se Žužić navodno nagodio i time ju “potopio”.

To su potpune laži, županica je potpuno sabrana”, kazao je 2014. godine njezin odvjetnik i dodao kako zajedno s njim analizira obranu.

Potvrđena optužnica

U listopadu 2015. godine zagrebački je Županijski sud potvrdio optužnicu protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel koju Uskok tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti. Kazala je da je odluka bila očekivana. Dodala je da se drugačije ne može opravdati njeno “nasilno micanje s mjesta neposredno izabrane županice” i boravak u istražnom zatvoru.

“Ono što je točno dokazati ćemo na sudu. Aspurd je da se takve stvari mogu događati, da vas netko miče pritiskom s pozicija tek na osnovu nekih svojih indicija. Uskok uvijek funkcionira na temelju indicija, a ne dokaza koje utvrđuje sud”, kazala je Lovrić Merzel.

Zajedno sa svojim odvjetnikom ponovila je da je riječ o političkom progonu.

Sudac odbio nagodbu između USKOK-a i Željka Žužića

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić u prosincu 2015. godine odbio je na pripremnom ročištu prihvatiti nagodbu između USKOK-a i poduzetnika Željka Žužića, koji je priznao da je suosumnjičenoj bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita. Žužić se nakon priznanja da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita nagodio s Uskokom na kaznu od jedne godine uvjetno, uz rok kušnje od pet godina. Žužićeva obrana zbog takve je odluke zatražila Turudićevo izuzeće, smatrajući da je riječ o osobnim razlozima. 

Turudić je nakon pripremnog ročišta izjavio novinarima kako nagodba nije postignuta prema načelu pravednosti, da nije srazmjerna djelu te ne bi poslala poruku da se korupcija ne isplati. Upitan kakvi su to osobni razlozi o kojima je govorio odvjetnik, sudac je rekao da su to insinuacije. I dok je Uskok uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima ‘čist slučaj’, ona tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

U svibnju 2016. godine započelo je suđenje Lovrić Merzel. O osnovanosti optužnice protiv bivše županice sud je počeo raspravljati još u srpnju 2015. No, njena se obrana tada žalila jer iz spisa nisu izdvojeni svi dokazi koje su smatrali nezakonitima pa su, kao i Sanaderovi odvjetnici, upozoravali da je riječ o političkom, a ne pravosudnom postupku.

Nepravomoćno osuđena na 7 godina zatvora zbog korupcije

Na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak, 29. ožujka, izrečena je presuda bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) i suoptuženicima kojima se na teret stavlja niz koruptivnih djela. Svi su proglašeni krivima, a Marina Lovrić Merzel je nepravomoćno osuđena na sedam godina zatvora.

Presuda: Peglala kartice, oštetila županiju…

Lovrić Merzel i Popec proglašeni su krivima zbog kupovine zgrade Hitne pomoći. Bivša županica proglašena je krivom i za to što je dodatno plaćala svoje savjetnike za posao koji su ionako trebali obavljatiza plaćanje nepotrebnih poslova svojim poznanicima i rodbiniza organiziranje privatnih domjenaka na štetu županijetrošenje novca sa službenih kartica županije za privatne troškove, na što je potrošila 164.086 kuna. Sud je ocijenio da je kriva i što se tiče angažiranja konobara za domjenke na štetu Hrvatskih šuma.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Doris Stanković/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.