Krpeta: Ako se dokaže da su diplome lažne, sestrama će se oduzeti licence

13.08.2022. 08:42:00

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) - Članica vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara Snježana Krpeta rekla je u petak da će se medicinskim sestrama oduzeti licence ako se dokaže da su diplome lažne i da neće moći raditi u sustavu te da pacijenti ne trebaju strahovati.

Krpeta je rekla da je 13 medicinskih sestara iz Hrvatske završilo višu školu Sveučilišta u Kragujevcu - jedna djelatnica KBC Rebro i 12 djelatnica pulske Opće bolnice, te da Hrvatska komora medicinskih sestara provjerava jesu li i njihove diplome među poništenima.

"Tih 13 medicinskih sestara koje rade u zdravstvenom sustavu direktno su pod nadzorom glavnih medicinskih sestara, kliničkih sestara zavoda i odjela i njihov rad se kontrolira. Ako se dokaže da su njihove diplome doista lažne, Hrvatska komora medicinskih sestara temeljem svojih ovlasti oduzet će im licence i te medicinske sestre neće moći raditi u zdravstvenom sustavu", izjavila je Hini Krpeta.

Rekla je da Hrvatska ima 38.800 sestara i dodala da "brojka od njih 13 neće naštetiti normalnom funkcioniranju" te podsjetila da je završila akademska godina, da je bio natječaj i da su bolnice primile određeni broj sestara u sustav.

s

Krpeta, koja je i bivša djelatnica splitskog KBC-a, upozorila je također da je opasno relativizirati slučaj pokojnog novinara Matijanića.

"Ovim putem izražavam sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ne možemo relativizirati sve djelatnike u zdravstvenom sustavu dok stručne službe, inspekcije i državna tijela ne utvrde odgovornost i krivnju", poručila je.

Nelogično je, kaže, optuživati ministra zdravstva jer on ne čini cijeli zdravstveni sustav.

"Poznato je da u Hrvatskoj imamo 64 bolnice na čijem čelu su ravnatelji koji su direktno odgovorni za funkcioniranje svake bolnice. Ravnatelji imaju svoje pomoćnike, pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo, šefove odjela, glavne sestre, svi imaju svoje kompetencije, svoja zaduženja za koja su odgovorni.

Ako se dokaže da su napravili stručni prijestup koji je uzrokovao smrt, oni za to moraju i odgovarati", ustvrdila je Krpeta te dodala da je opće poznato da u Europi i svijetu i u Hrvatskoj kada se dogodi neki incident - odštete plaćaju bolnice.

U tom slučaju nije odgovoran ministar i zdravstvena administracija nego su odgovorne bolnice, odnosno individualna je odgovornost, nema kolektivne odgovornost, poručila je.

 

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.