Krstičević: Ostajem pri odluci o ostavci, imam vojničku čast!

20.07.2017. 11:45:34

“Ja ostajem pri odluci o ostavci na mjesto ministra obrane. Imam vojničku čast i ne dopuštam da itko govori protiv vojske koja je sjajno odradila svoj dio posla na obrani Dalmacije od požara. Vojnici su napravili upravo ono što se od njih tražilo i zbog čega su pozvani”, rekao je jučer kasno poslijepodne  ministar obrane Damir Krstičević, potvrđujući da čvrsto stoji iza svoje odluke. Sve neslužbene spekulacije da je odustao od ostavke time su pale u vodu. Od odlaska s mjesta ministra obrane jučer ga na redovnom ručku u Ministarstvu obrane nije uspjela odgovoriti ni predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ponovila mu je da njena izjava nije bila usmjerena ni protiv njega niti protiv bilo koga poimence, nego se odnosila na nefunkcioniranje sustava. Bio je to njihov prvi susret nakon utorka, kada je zbog njenih riječi upućenih iz Salzburga da vojska nije na vrijeme izašla na teren Krstičević podnio ostavku. “Ručak u ministarstvu nije bio neki posebno dogovoreni susret nakon ovih događanja, nego je riječ o njihovim redovitim ručkovima jer se susreću svakog mjeseca – jednom na Pantovčaku, drugi put u ministarstvu” Koji sat nakon ručka, nešto iza 14 sati, ministar je u predvorju MORH-a, zajedno s talijanskom ministricom obrane, opušteno stao pred novinare te na pitanje je li i nadalje ministar obrane odgovorio: “Ja sam ministar obrane dok me ne razriješi Hrvatski sabor”. Ovim riječima samo je potvrdio da ostaje kod svoje ostavke. S druge strane, premijer Plenković ostaje kod svoje odluke i ne prihvaća njegovu ostavku. Bile su to njegovo prve javne riječi nešto više od 24 sata nakon što je za Jutarnji list rekao: “Dajem ostavku. Više nisam ministar obrane”. Damir Krstičević u utorak rano poslijepodne bio je konsterniran, povrijeđen, ljutit. Teško ga je pogodila izjava predsjednice da je vojska prekasno pozvana na teren. Ona je to poručila iz Salzburga, a on je tu njenu izjavu čuo dok je bio u Žrnovnici, okružen opožarenom zemljom i umornim vojnicima koji su danonoćno gasili požare. Netom prije s premijerom je obilazio teren, slušao ga je kako govori da je sustav odlično funkcionirao. Naravno, znao je da je to priča za javnost jer je malo toga dobro funkcioniralo. Vatrogasci nisu bili spremni, Civilna zaštita nije postojala, sve se raspadalo. Kopnene vojne snage pozvane su u ponedjeljak kasno poslijepodne, a u pripravnost su stavljene još u jutarnjim satima, ako vatrogascima zatreba pomoć. Nitko  to nije tražio, ali Krstičević je procijenio su da bi mogli zatrebati. I onda, iako nisu bile iscrpljene sve vatrogasne snage, vojska je izašla na teren. I dan poslije, nakon što su uspješno obranjeni Žrnovnica i Split, iz Salzburga mu stiže pljuska. Nije je mogao otrpjeti. “Ako se utvrdi da je vojska pogrešno reagirala, da smo krivo reagirali, neka me predsjednica i premijer smjene. Dajem mandat na raspolaganje”, rekao je za Jutarnji list Krstičević u utorak nešto prije 14 sati. Desetak minuta kasnije odlučio je, daje neopozivu ostavku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.