Kukuruzni put – put spasa

17.11.2020. 16:00:00

Jedina veza okupiranog Vukovara krajem ljeta i jeseni 1991.godine sa ostatkom Hrvatske bio je zemljani put koji kreće od Bogdanovaca, skreće sa ceste u kuruzište, preko mosta rijeke Vuke na cestu za Lužac pa preko silosa u Vukovar. Samo kukuruzište zaklanjalo je put i branitelje od pogleda neprijatelja, a put je omogučio dopremu lijekova, hrane, oružja i vojnika u Vukovar. Konvoji kukuruznog puta bezuspješno su napadani, sve dok nije okupirano selo Marinci od strane JNA te 19.listopada 1991.godine te prekinut put spasa prema Vukovaru. Okupiranjem Marinaca Bogdanovci su se našli u okruženju kao i Vukovar. Mještani Bogdanovaca zajedno sa satnijom 204. brigade Zbora narodne garde i grupe boraca HOS-a, svojim iznimnim junaštvom i hrabrošću odoljevali su sve do pada Vukovara. Jedan dio branitelja nakon pada Vukovara ovim putem pokušao je proboj no nažalost mnogi nisu uspjeli.

Više o Kukuruznom putu govori nam Željko Maršić – Zenga zapovjednik puta u dokumentarcu Organizacijskog odbora SHKM-a 2017. u suradnji sa CINEMATIC Osijek.

Noćni pohod "Putem spasa" Vinkovci - Vukovar 17.-18.11.2018. kroz kukuruzni  put - Marijanski zavjet za domovinu

Izvor: uhbhep.rh

Izvorni autor: Ivica Huzjak/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.