Kupiti ili unajmiti stan – vječna dvojba

19.02.2022. 09:45:00

Mnogi su ljudi često pitaju je li bolje biti podstanar ili se odlučiti za kredit i biti sam svoj gazda? U nastavku pročitajte prednosti i nedostatke jednog i drugog kako biste mogli donijeti ovu važnu životnu odluku. 

Prednosti najma

Prednosti najma stana nad njegovom kupovinom su višestruke. Na primjer, možete mijenjati lokaciju nekretnine ovisno o trenutačnim životnim potrebama. Ako ste student kojem je važno biti u centru grada, ali isto tako znate da ćete kada osnujete obitelj htjeti živjeti u mirnijem dijelu grada, uz najam je to vrlo jednostavno izvedivo. Nadalje, kada tražite stan za najam, tada su kriteriji za odabir u pravilu nešto blaži nego kada ga kupujete, tako da vam recimo, neće previše smetati što pločice i uređenje kupaonice nije po vašem stilu ni što elementi u kuhinji nemaju sjajni premaz. 

Isto tako, ako vam je trenutačno dovoljan stan koji ima relativno malu površinu, nema potrebe da plaćate za one prostorije koje nećete koristiti, zbog čega ćete plaćati manju najamninu nego da ste u velikom stanu.

Prednost najma stanova je u tome što možete relativno jednostavno odustati od nekretnine u kojoj stanujete i pronaći nešto što bolje odgovara vašim potrebama zato što ne trebate prolaziti kroz kupoprodajni postupak koji ponekad može biti vrlo kompliciran. 

Prednosti kupovine

Kupovina stana velika je životna odluka o kojoj treba kvalitetno promisliti. Naime, rijetki su oni koji „u džepu“ imaju iznos za cijeli stan, tako da je potrebno dići kredit. No, jednom kad prođete kroz taj proces i pronađete stan svojih snova i odlučite se za njega, tada znate da ste svoj na svome. Iako rata kredita može biti velika, znate da otplaćujete svoj stan, možete ga urediti prema svom stilu, a i u njemu držati koje god kućne ljubimce poželite. Potraga za idealnim stanom može trajati mjesecima, stoga je kod kupovine vrlo važno naoružati se strpljenjem i biti spreman na određene kompromise jer se često naše želje i stvarne mogućnosti ne poklapaju.

Nedostaci najma

Kako je navedeno, često najmodavci određuju možete li u stanu imati kućne ljubimce, i poznato je da ih mnogo to ne dozvoljava. Uz to, ponekad se najmodavci dvoume oko toga hoće li iznajmiti stan obiteljima s malom djecom jer se boje da bi djeca mogla napraviti štetu u stanu.

Osim toga, uređenje stana je onakvo kakvo je, i kada ste u najmu, rijetko koji će se podstanar odlučiti ulagati u nešto što nije njegovo, pogotovo ako ne možete s najmodavcem postići dogovor o tome tko će snositi troškove ulaganja. 

Na kraju, često je prisutna doza nelagode do kojeg trenutka možete biti u stanu jer je ipak stanodavac onaj koji to određuje.

Nedostaci kupovine

Iako ste u svojoj nekretnini, za nju ste podigli stambeni kredit. Stambeni kredit diže se na 20 ili više godina, i to je zaista dugoročna obaveza na koju se mogu odlučiti samo oni koji imaju stalan i stabilan posao i primanja. Nadalje, cijene stanova proteklih su godina drastično porasle te se postavlja pitanje ako odlučite prodati stan u jednom trenutku, hoćete li moći dobiti za njega onoliko koliko ste ga platili.

Isto tako, ako nakon nekog vremena shvatite da stan nema ono što vam je potrebno, jednom kada ste ga kupili ne možete se samo tako odseliti jer osim što je potrebno pronaći novu nekretninu, za ovu je potrebno pronaći kupca. 

I na kraju, ono što ne možete promijeniti (ili u nekim situacijama možete, ali vrlo teško) su susjedi. Možete imati sreće i dobiti odlične susjede, ali isto su tako česte situacije kada susjedi stvaraju buku ili neke druge probleme zbog kojih stanovanje nije ugodno, a vi ne možete učiniti mnogo toga kako biste riješili taj problem.

Konačna presuda

Prije nego usporedite sve prednosti i nedostatke kupovine i najma stana, potrebno je dobro sagledati svoju životnu situaciju. Ako trenutačno ni sami ne znate gdje ćete biti kroz nekoliko godina, a i nemate stabilan posao, tada je najam stana puno bolja odluka jer vam daje slobodu da se dugoročno financijski ne obvezujete.

S druge pak strane, ako osnivate obitelj i tražite stabilnost, mjesto na kojem ćete moći odgojiti djecu, ali i izbjeći nepotrebne promjene životnog okruženja (djeci je posebno važno da imaju konzistentnost, na primjer, da često ne mijenjaju škole i prijatelje), tada je kupovina stana bolja opcija.

Kada je riječ o financijama, na internetu su dostupni brojni online kalkulatori uz pomoć kojih možete precizno izračunati ukupnu financijsku stranu najma i kupovine. I jedno i drugo zahtjeva redovite mjesečne izdatke koji nisu zanemarivi. No, zahvaljujući izračunima, dobit ćete točan izračun dugoročnih financijskih obaveza i najma i kupovine kako biste mogli donijeti kvalitetnu i informiranu odluku. 

Na kraju, ako niste sigurni i ako tek krećete u samostalan život, možda je ipak bolje da za početak unajmite stan. Kada vidite iz vlastitog iskustva što sve donosi to kada živite sami, koje su obaveze (pod)stanara, ali i njegova prava, lakše ćete moći sagledati cjelokupnu situaciju i donijeti dugoročnu odluku.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto: Unsplash

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.