Kupres: Uskoro ekshumacija žrtava masovnoga partizansko-komunističkog zločina

22.06.2013. 16:14:34

Na poticaj Maria Bagarića, dopredsjednika Općinskog vijeća Općine Kupres, održan je inicijalni sastanak na temu utemeljenja povjerenstva za grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Kupres. U ime domaćina i organizatora sastanka nazočni su bili načelnik općine Kupres Perica Romić sa suradnicima i ministar unutarnjih poslova Županije Herceg-bosanske Mario Lovrić u ime Vlade, a gosti iz Širokog Brijega bili su predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg Pero Kožul sa suradnicima i vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić.

Mario Bagarić upoznao je goste o razlozima sazivanja sastanka, odnosno planovima Općine Kupres vezano za utemeljenje Povjerenstva za grobišta II. svjetskog rata. Nakon toga gosti su iznijeli svoja iskustva i poteškoće s kojima su se susretali u dosadašnjem radu na otkrivanju i uređivanju grobišta II. svjetskog rata i poraća: fra Miljenko Stojić na području Dalmacije i Hercegovine, a Pero Kožul na području Općine Široki Brijeg, gdje je utemeljeno prvo povjerenstvo ove vrste u Herceg-Bosni. Čelni ljudi Općine Kupres jasno su izrazili namjeru formiranja povjerenstva za grobišta II. svjetskog rata, ali ujedno i plan izvršenja prve ekshumacije na svom ozemlju. Naime, u Kupresu već ovog ljeta planiraju izvršiti i prvu ekshumaciju masovne grobnice i to one na Ogledalima iznad Kukavičkog jezera, koja je udaljena oko 7 km od Kupresa u pravcu jugoistoka. U toj masovnoj grobnici prema izjavama svjedoka nalazi se najmanje 66 žrtava bestijalnoga partizansko-komunističkog zločina, čija su i sva imena poznata, a moguće je da žrtava bude i puno više, jer partizanski su izvori govorili o „90 pobijenih ustaša i njihovih slugu“.

Sastanak je rezultirao i s nekoliko konkretnih i obvezujućih zaključaka: a) do kraja srpnja 2013. godine obaviti prvu ekshumaciju masovne grobnice na Ogledalima kod Kukavičkog jezera, b) od kraja srpnja do Velike Gospe obaviti sve potrebite pripreme za obavljanje pokopa ekshumiranih žrtava, a pokop se treba obaviti 16. kolovoza 2013. godine, c) u suradnji s Povjerenstvom iz Širokog Brijega osigurati nazočnost stručnjaka (arheologa i forenzičara) za ekshumiranje masovne grobnice,  d) usporedo s ekshumiranjem prave masovne grobnice, obaviti pripremu za utemeljenje općinskog povjerenstva za grobišta II. svjetskog rata Općine Kupres.

Nakon sastanka dva su izaslanstva obišla lokalitet Ogledala na kojem se nalazi masovno grobište stravičnoga partizansko-komunističkog zločina.

 

V. Mabić

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.