Kusonje: 22. obljetnica pogibije 20 bjelovarskih branitelja

12.09.2013. 18:00:30

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, mimohodom istine i središnjom komemoracijom kod kapele Male Gospe u Kusonjama, nedaleko Pakraca, obilježena je 22. godišnjica pogibije 20 bjelovarskih branitelja, pripadnika 'A' satnije 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske.

Komemoraciju su organizirali članovi Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata "Kusonje 91-93", Bjelovarsko-bilogorska županija te gradovi Bjelovar i Pakrac, a komemorirana je i 20. obljetnica pogibije trojice hrvatskih branitelja koji su na današnji dan 1993. godine, polažući vijenac u spomen na svoje suborce, stradali od podmetnute četničke mine.

Na današnji dan 1991. godine, u Kusonjama napadnuta je ophodnja 20 bjelovarskih branitelja. Nakon duge i neravnopravne borbe, a tek nakon što im je nestalo streljiva, predali su se ranjeni i preživjeli branitelji. Nakon predaje branitelji su mučki ubijeni te pokopani u masovnoj grobnici u Rakovom potoku kraj Kusonja.

Pred kapelicom Male Gospe vijence su položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U ime predsjednika Hrvatskoga sabora vijenac je položio saborski zastupnik Josip Vuković, u ime ministra branitelja zamjenica ministra Nevenka Benić, dok je u ime predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga vijenac položio brigadni general Siniša Jurković.

Ističući kako je žrtva bjelovarskih branitelja simbol slobode hrvatskoga naroda te da upornost, hrabrost i zajedništvo vode ostvarenju sna, nazočnima su se obratili župani Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije Damir Bajs i Alojz Tomašević te saborska zastupnica Jadranka Kosor.

U ime ministra branitelja, roditeljima poginulih obratila se Nevenka Benić, a zastupnik Josip Vuković u ime predsjednika Hrvatskoga sabora.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, brigadni general Siniša Jurković, između ostalog, rekao je kako je "žrtva bjelovarskih branitelja naša stvarnost na kojoj su stvoreni temelji Hrvatske".

Misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje služio je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Hina

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.