Kutina: Prepuna kino dvorana na projekciji filma o Ovčari

16.11.2017. 08:35:21

Danas je, tri dana prije tužne obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara, u gradskoj kino dvorani u 18 sati održana projekcija filma “Ovčara – neispričana priča”. Ovaj potresan film govori o strahotama i zločinima počinjenim na Ovčari, u najvećem pojedinačnom pokolju u Domovinskom ratu. Kutinska projekcija filma posvećena je Ivanu Krajinoviću – Ići, kutinskom HOS-ovcu stradalom na Ovčari, kao i, naravno, svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima s Ovčare. Uvodni govor prije početka filma održao je Damir Markuš – Kutina, dragovoljac vukovarskog HOS-a i dogradonačelnik Kutine, a projekciji je također prisustvovao i Mladen Novak – Mrakan, jedan od rijetkih koji su preživjeli pakao Ovčare, kao i predstavnik Nacionalnog sindikata policije, Danijel Ibrajić. Podsjetimo, Ovčara, odnosno pokolj u Vukovaru, bio je ratni zločin kojeg su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine tijekom srpske okupacije Vukovara kada je ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika, većinom Hrvata, koji su, dok su još uglavnom tada bili pacijenti, deportirani iz vukovarske bolnice, odvezeni u logor, te potom smaknuti u divljini. Imena ubijenih uključuju jednu ženu, jednog 77-godišnjeg muškarca te jednog 16-godišnjeg dječaka. 23 žrtve bile su starije od 49 godina. Među žrtvama su i francuski ratni dragovoljac HOS-a Jean-Michel Nicolier i novinar Siniša Glavašević. Kutina je pokazala ogroman interes za ovo potresno svjedočanstvo, dvorana je bila prepuna. Tražilo se mjesto više, a nažalost mnogi nisu niti bili u mogućnosti pogledati film zbog ograničenog broja mjesta u dvorani. Dvorana bi, nesumnjivo, bila ispunjena do posljednjeg mjesta i da je ogranizirana još jedna projekcija filma. Ono što posebno veseli jest činjenica da su na projekciji bili prisutni ljudi svih generacija, od starije populacije i živih svjedoka onog vremena, pa sve do djece svih uzrasta, što pokazuje kako se u Kutini njeguju i nastoje očuvati vrijednosti Domovinskog rata, usprkos raznim strujama koje žele te vrijednosti marginalizirati. Napominjemo kako je DVD “Ovčara – neispričana priča” moguće naručiti putem Nacionalnog sindikata policije po promotivnoj cijeni. U Kutini će, također, u petak 17.11. biti održano i paljenje 400 lampiona u čast poginulim kutinskim HOS-ovcima, braniteljima i u spomen žrtvi Grada Heroja koji je pretrpio ogromnu žrtvu tijekom srpsko-crnogorske agresije na RH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.