Lagali su nas, lažu nas i još nam se smiju u lice!

31.12.2013. 12:40:58

1_207901

Milanović i njegovi ministri baš nijedno izborno obećanje nisu ispunili. Analizirali smo jednu po jednu stavku u 'Planu 21', ali i u 'Programu vlade za mandat do 2015.', kao i rad svakog od članova Vlade. Ukratko, ništa ali baš ništa nisu ispunili i napravili, a oni se još hvale 'postignućima' na pola mandata.

Milanovićeva vlada slavi drugu godišnjicu mandata i nema dana da se premijer ili netko od njegovih ministara ne pohvali "svojim postignućima" na polovini mandata. Građani naravno, na svojoj koži najbolje osjećaju što su Milanovićevi napravili ili bolje rečeno, što nisu napravili u prve dvije godine vlasti.

Bez obzira na različita tumačenja, mišljenja i interpretacije, pokušali smo analizirati stavku po stavku Plana 21, ali i Programa vlade za mandat od 2011. do 2015.godine. Isto tako svakog od članova Milanovićevog kabineta suočili smo s onim što su obećali napraviti u svom resoru i došli smo do poražavajućih, tragičnih pokazatelja.

Dakle, osnovne smjernice i zadaće iz predizbornog Plana 21 koje su onda pretočili u četverogodišnji plan Vlade podrazumjevao je sljedeće:

1. Koalicija s građanima (Koliko ih građani podržavaju najbolje pokazuju zadnje ankete popularnosti u kojima im je rejting na najnižoj razini od preuzimanja vlasti)

2. Društveni, gospodarski i politički oporavak zemlje (Prazna floskula jer društvo nam nikada od neovisnosti nije bilo podjeljenije, gospodarstvo praktično ne postoji jer smo od proizvodne postali uvozno-trgovačka zemlja. Što se tiče posljednjeg, zapravo je teško objasniti što podrazumijevaju pod političkim oporavkom – ako je to činjenica da političke elite žive deset puta bolje od svojih građana onda je to prva i jedina stvar koju su ostvarili – pobrinuli su se za sebe dok im građani doslovce gladuju)

3. Poticanje industrije i osnaživanje malog i srednjeg poduzetništva (Od industrije više nema ni "I" a koliko su osnažili poduzetništvo najbolje govore brojke – u godinu dana zatvoreno je 2.700 obrta i 2.900 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ugašeno je oko 15 tisuća radnih mjesta u obrtništvu)

4. Izlazak iz krize (Zemlje okruženja su izašle iz recesije – sve osim Hrvatske)

5. Smanjenje potrošnje (Jedno od najčešćih obećanja. Državna potrošnja nije ni smanjena ni zaustavljena, štoviše zadužujemo se i dalje i još više)

6. Odgovorna, funkcionalna i poštena uprava (Koliko su odgovorni, funkcionalni i pošteni najbolje pokazuje to što nas investitori zaobilaze u velikom luku)

7. Bolji standard građana (to je valjda trebala biti dobra šala)

8. Učinkovitija regionalna i lokalna vlast (Ništa se nije promijenilo u reformi jedinica lokalne samouprave samo što su HDZ-ove kadrove zamijenili svojima)

9. Očuvanje radnih mjesta i zaštita radničkih prava (Hrvatska je nakon dugo vremena opet dosegnula brojku od 360 tisuća nezaposlenih, a onima koji rade su najnovijim izmjenama Zakona o radu smanjena dosadašnjih prava)

10. Zapošljavanje mladih (u zadnje tri godine Hrvatsku je napustilo 32 tisuće mladih)

11. Sigurne mirovine i socijalna zaštita (Koliko su sigurne vidjet ćemo vrlo brzo kada nam dođe MMF, a što se socijale tiče vladajući se hvale kako su tu najviše uštedjeli što pak dovoljno govori o socijalnoj osjetljivosti aktualne vlasti)

12. Bolja društvena i zdravstvena skrb (To najbolje znaju pacijenti – koliko se čeka na neke specijalističke pretrage, te kakva je njihova današnja kvaliteta u odnosu na onu od prije nekoliko godina)

13. Novi investicijski ciklus, rast proizvodnje i konkurentnosti, izvoza i domaće potražnje (Investicijski bum su do sada najavljivala trojica ministara i potpredsjednika ali sve je ostalo na praznim riječima. Proizvodnja nam je nula, na ljestvici konkuretnosti u svijetu smo u društvu Zimbabvea, Haitija i Bangladeša, a izvoz nam pada po stopi od 20-tak posto godišnje)

14. Održivi rast proračunskih prihoda (proračunski prihodi rastu ali nekontrolirano pa nam se ministar svakih mjesec dana zadužuje u zemlji i inozemstvu)

15. Snažno ulaganje u znanje i obrazovanje (U skladu s tim prosvjetarima su smanjene plaće, ukinut im je regres i božićnica, nije im isplećen prijevoz i pitanje je što je sljedeći korak u ulaganju u znanost i obrazovanje. Polako, ali sigurno umjesto zemlje znanja postajemo zemlja sr...)

16. Uklanjanje korupcije iz svih tijela javne vlasti i konačna uspostava djelotvornog i pravednog pravosuđa (Sadašnja vlast je to shvatila kao hvatanje lopova iz redova bivših, a oni će doći na red kada vlast preuzme netko drugi. Ma što mislili o tome, korupcija je i dalje najveća zamjerka EU-a Hrvatskoj)

17. Učinkovito upravljanje javnim poduzećima i državnom imovinom (Najveći gubitaši u Hrvatskoj su uglavnom u državnom vlasništvu, a glede upravljanja državnom imovinom tek podatak da još uvijek nemamo ni Registar onoga što je u vlasništvu države)

18. Reforma poreznog sustava (Milanovićeva vlada je "uspješno" uvela neke nove poreze, digla PDV i uvela strožu naplatu poreza sirotinji dok se bogatima opraštaju dugovi)

19. Decentralizacija (Od nje u dvije godine nije bilo ništa)

20. Usklađivanje osnovnih poluga razvoja, kao što su energetika, prometna infrastruktura, zaštita okoliša, proizvodnja hrane, turizam i obrazovanje (Kakav nam je razvoj takva je i briga države za energetiku, zaštitu okoliša i proizvodnju hrane. Energente i dalje samo uvozimo, uskoro ćemo početi plaćati penale EU zbog (ne)zaštite okoliša, a hrane godišnje uvezemo za 2 milijarde dolara dok nam je domaća proizvodnja najniža u povijesti)

21. Učinkovito korištenje fondova EU-a (Kažu ako ne lažu, da smo iskoristili oko devet posto namjenjenih sredstava i tome se stvarno nema što za dodati).

Njih voli još (možda) samo majka

Sve u svemu, jadno i tužno, a još je žalosnije to što je svaki od ministara napravio. Evo ukratko onoga što su trebali i po ćemu smo ih zapamtili.

- Premijer Zoran Milanović (Čak mu i neki iz njegovih redova poput Zlatka Komadine poručuju da nije napravio ništa osim što je svoju bahatost pokazivao na svakom koraku - uglavnom tamo gdje ne treba)

- Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Što ona zapravo radi kad se međunarodnom politikom - više nego unutarnjom - bave i Milanović i Josipović?)

- Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić (Pompozno najavljivala reviziju socijalne politike a umjesto toga dobila neugodne afere u svom resoru)

- Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (Zaslužio najnižu ocjenu jer je promijenio dva ministarstva i svuda je pokazao kako nema pojma o ničemu)

- Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (Da nije bilo postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru i njihovog čuvanja nitko vjerojatno ne bi ni čuo za njega)

- Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU (Jedini mu je zadatak bio stvoriti uvjete za povlačenje sredstava ali nakon dvije godine tek smo na početku)

- Ministar financija Slavko Linić (Uveo fiskalizaciju i zadužio nas za dvadesetak milijardi iako je najavljivao kako vanjski dug više neće rasti a on je dosegnuo rekordne vrijednosti)

- Ministar obrane Ante Kotromanović (Teško se sjetiti neke njegove zasluge osim druženja s generalom Gotovinom u svakoj službenoj prigodi i preseljenja svog ministarstva s Jakuševca u centar grada jer mu je smrdilo)

- Ministar pravosuđa Orsat Miljenić (Zajedno s premijerom kompromitirao državu Perkovićevim zakonom pred cijelom EU-om štiteći bivšeg šefa UDBA-e od izručenja Njemačkoj)

- Ministar uprave Arsen Bauk – (Jedini mu je zadatak bio smanjiti broj općina i gradova i to nije napravio. Štoviše, prije nekoliko mjeseci je priznao kako to neće napraviti u ovom mandatu)

- Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras (Više se bavio zagrebačkim SDP-om nego svojim resorom u kojem je uveo brojne poticaje koji na kraju nisu stigli do onih kojima su bili namjenjeni nego su ih iskoristili oni koji su muzli novac iz proračuna u svim sustavima i kod svih vlada)

- Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (Radnika i radničkih prava je u Hrvatskoj sve manje pa i to samo po sebi dovoljno govori)

- Ministar pomorstva i prometa Siniša Hajdaš Dončić (Unjegove nepune dvije godine propalo je nekoliko velikih državnih tvrtki, radnici poslani na burzu a ovo što je preostalo on će ili prodati ili monetizirati pa smo onda mirni)

- Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (domaća poljoprivreda, zar to još postoji? Je li to onaj što se zahvaljujući partiji oženio i zimi ljetovao na Baliju?)

- Ministar turizma Darko Lorencin (Došao na pola mandata i ubirao plodove lijepog vremena)

- Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović (Trebao se oduprijeti interesnim lobijima u Hrvatskoj koji se bave zbrinjavanjem otpada te Rusima koji preko rafinerije u Bosanskom Brodu sustavno truju građane Slavonskog Broda – nije napravio ni jedno)

- Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (naslijedila resor od Vrdoljaka, započela legalizaciju koja neće završiti zbog birokracije još najmanje 10 godina)

- Ministar branitelja Fred Matić (Objavio Registar branitelja i posvađao se s većinom braniteljske populacije zbog svog Vukovara i ćirilice)

- Ministar zdravlja Rajko Ostojić (Čak je i njegov šef priznao kako je zdravstvo pred kolapsom)

- Ministrica kulture Andrea Zlatar (Otvorila bezbroj kulturnih priredbi, ali nije uspjela u jedinom pravom izazovu – srediti stanje u zagrebačkom HNK)

- Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović (Čovjek kojem je Ustavni sud ukinuo tri zakona, posvađao se i sa samim vragom, sve što je radio bilo je na rubu sukoba i skandala, ali nije posustao. Nije ni smijenjen. Za njega vrijedi ona narodna da njega voli vjerojatno još samo majka).

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.