Lani smo imali veći prirodni pad od broja poginulih u Domovinskom ratu

16.04.2016. 10:27:55

ŠTERC U MOSTARU Republika Hrvatska ni Hrvati u BiH neće opstati ako se ne iskoristi neslućeni demografski i ekonomski potencijal kakvog ima naše iseljeništvo, rekao je Šterc Sudionici simpozija 'Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH' u Mostaru zatražili su u petak izradu strategije i uspostavu posebnih institucija po uzoru na Izrael i Irsku kako bi se zaustavili negativni trendovi koji se ubrzavaju i prijete izumiranjem hrvatskoga naroda u BiH i Hrvatskoj zbog masovnih migracija i niskog nataliteta. Poznati demograf i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Šterc iznio je dramatične podatke o demografskome padu u obje hrvatske domovine. "Pred našim očima nestaje hrvatska budućnost. U prošloj godini imali smo veći prirodni pad nego što iznosi broj poginulih u Domovinskom ratu. Nitko na to još nije ni trepnuo", rekao je Šterc na simpoziju kojega organizirala Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH. Po njegovim riječima jedino je rješenje za opstanak Hrvatske da se uz snaženje gospodarstva uspostavi poseban imigracijski ured po uzoru na Irsku ili Izrael te iskoristi potencijal iseljeništva te da se demografska slika Hrvatske i BiH postavi kao jedno od ključnih pitanja. "Republika Hrvatska ni Hrvati u BiH neće opstati ako se ne iskoristi neslućeni demografski i ekonomski potencijal kakvog ima naše iseljeništvo", rekao je Šterc. Predsjednik HAZU BiH, akademik Jakov Pehar smatra kako je obrazovanje i ulaganje  u znanost jamac opstojnosti. "Uz dobar odabir, obujam i strukturu studija nezaposlenost visokoobrazovanih kadrova svela bi se na minimum. Uz to treba uvesti poticajno zapošljavanje, makar na određeno vrijeme, posebno u javnome sektoru, a u privatnome sektoru treba poduprijeti stimulativne uvjete i samozapošljavanje", rekao je Pehar. Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić ocijenila je da se nagriza demografska okosnica Hrvata u BiH, zbog čega je potrebna hitna akcija. "Neće nam trebati ni sveučilište ni Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ako Hrvata u BiH nestane", rekla je Ostojić. Vojni biskup mons. Tomo Vukšić koji je upozorio da je demografsko urušavanje Hrvata katolika započelo još u vrijeme Osmanskoga carstva kada su s 85 posto katoličke populacije 1450.  u 1879. spali na 18,08 posto. Po njegovim navodima danas Hrvati katolici čine između 13 i 15 posto. Kao put k mogućem rješenju naveo je korištenje iskustava židovskog modela. "Jednako važno je stvaranje ozračja sigurnosti svake vrste u BiH, kako za pojedince tako za etničke identitete. U okviru toga, posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti koja će pogodovati gospodarskom razvitku. Uza sve to, bez gospodarskoga razvitka gotovo je nemoguće zaustaviti iseljavanje, a i podići natalitet", naveo je Vukšić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.