Lažni branitelji i invalidi: u Dubrovniku nema službenih prijava

02.10.2013. 17:16:41

2-10-2013- 17-14-15

U prvom valu kaznenih prijava koje je policija podnijela zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare i krivotvorenja službenih isprava kojima su se stjecali lažni statusi branitelja i invalida nema osoba s dubrovačkog područja. Potvrdili su nam to u Ravnateljstvu policije, navodeći da su do sredine rujna kazneno prijavili 30 osoba. Policija provjerava još 1230 osoba za koje se sumnja da su lažni invalidi, a hoće li se među njima naći netko s ovog područja, treba vidjeti. Službeno za sada nema kaznenih prijava protiv lažnih branitelja s dubrovačkog područja, međutim, mnogi su sigurni da lažnih invalida i branitelja ima i u njihovu susjedstvu.

Vrijeđanje pravih branitelja − Naravno da i među dubrovačkim braniteljima i invalidima ima onih koji su na temelju lažne dokumentacije dobili braniteljske mirovine i uzeli ono što im ne pripada. Pitanje je samo hoće li istraga to i pokazati. Međutim, nije to samo njihov grijeh, nego i svih onih drugih koji su im omogućili da to dobiju. Mislim da ih treba sankcionirati, ne samo one koji su lažni invalidi, nego i liječnike i one koji su im potpisali ratne puteve. Moj je stav da bi, ako ih se i kada pravomoćno osudi, trebali vratiti taj novac. Nažalost, lažni invalidi i branitelji vrijeđaju prave branitelje, koji se ni krivi ni dužni trebaju braniti − kazao je predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata u Dubrovniku Igor Žuvela. Međutim, kako kaže Žuvela, ne misli da će se država spasiti time što će kazneno prijaviti lažne branitelje i ukinuti 30-50 lažnih mirovina. − Prelijevaju iz šupljeg u prazno i uvijek idu na branitelje, ali ništa se neće riješiti − naglasio je Žuvela. Osim toga, Ministarstvo branitelja spornima smatra i 10.000 branitelja − ratnih vojnih invalida HVO-a iz BiH, smatrajući da ta rješenja treba proglasiti ništetnima jer su nastala na temelju identičnih potvrda o ratovanju koje je 1996., uz napomenu da je “osoba ranjena na Južnom bojištu”, potpisao član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Predsjednik Županijske udruge Hvidre Vitomir Bajac kaže da, ako je netko jedan dan bio na ratištu, ima pravo na status branitelja. Na naše pitanje misli li da na dubrovačkom području ima onih koji su na temelju lažne dokumentacije stekli status branitelja, Bajac je kazao: Bilo je postrojavanja − Ne znam, ne mogu reći. Svatko je prema svojoj savjesti nekome potpisivao ratni put. To bi trebalo ići od zapovjednika. Kod nas je bilo postrojavanje, pa se vidjelo tko je postrojen i tko je gdje bio. Je li se netko provukao među njima u propisima, teško mi je tvrditi − kazao je Bajac. Vitomir Bajac i Igor Žuvela razlikuju se u razmišljanjima kad su u pitanju invalidi HVO-a. Bajac nekorektnim smatra najave Ministarstva o ukidanju statusa ratnih vojnih invalida HVO-a iz BiH, ističući kako se Hrvatska nije branila samo na našem teritoriju, nego i u zaleđu. No, tvrdi da to svakako sve treba pročešljati ako postoji sumnja. S druge strane, Žuvela kaže kako nije siguran da im hrvatska država treba sve plaćati, a ne ona u kojoj žive i u kojoj su ostvarili ta prava.
Livia Pilaš Foto: Arhiv CROPIX
 

Povrat novca

Prvo pitanje koje se postavlja i koje mnoge zanima glasi hoće li lažni branitelji i invalidi, nakon pravomoćnosti presuda, vratiti novac koji su godinama nelegalno primali. U Ministarstvu kažu da ne postoji mogućnost zastare povrata nezakonito stečenih novčanih i drugih prava nakon pravomoćnosti presude. To bi trebalo značiti da će se novac morati vratiti. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: