Legendarna 113. brigada koja je obranila grad

20.06.2015. 09:22:42

Jučer je u Šibeniku, uz vojnu počast, obilježena 24. obljetnica osnutka 113. šibenske brigade. Proslava je bila skromna, ali dostojanstvena... Kako i priliči postrojbi koja s punim pravom nosi epitet – legendarna. Među ostalim, zbog pobjede u Rujanskom ratu, kojim je obranjen Šibenik i koji se smatra prekretnicom u Domovinskom ratu. Ali, isto tako i zbog nekih od prvih oslobodilačkih akcija HV-a, poput operacija Nos Kalik ili Miljevci. Trag je šibenska brigada ostavila i u akciji Maslenica, na Južnom bojištu, Stolovima u BiH, naravno i u Oluji... Za 24. rođendan 113. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika svim smrtno stradalim šibenskim braniteljima na Baldekinu te kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj. U kapelici u bivšoj Vojarni bribirskih knezova služena je sveta misa, a tim povodom položena je po jedna ruža na spomen-obilježje na kojem su ispisana imena 74 pripadnika 113. brigade koji su izgubili život u Domovinskom ratu. Njihova imena pročitao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je i sam bio u 113. brigadi. – Ovo je prigoda da se poklonimo onima koji pronose snagu i slavu legendarne šibenske brigade – poručio je Pauk. A od 19. lipnja 1991. godine, kada je brigada službeno ustrojena, pa do njezina gašenja 15. travnja 2000. godine, kroz 113. šibensku prodefiliralo je 8000 vojnika i 14.000 ročnika. Jedan od onih koji su od prvog dana sudjelovali u formiranju šibenske brigade je i Miro Ramadža, ratni zapovjednik 2. bojne 113. brigade.
Elita hrvatskog naroda – Prijelomna godina za stvaranje samostalne Hrvatske bila je 1991. Tada se okupila elita hrvatskog naroda, vođena, prije svega, domoljubljem i čovjekoljubljem, kako bi ostvarila san o stvaranju samostalne Hrvatske. Kao i u drugim dijelovima Lijepe naše, tako je i u Šibeniku bilo temeljno obraniti svoj dom, obitelj, grad... Zato se narod u velikom broju odazvao formiranju 113. brigade. Prve akcije imali smo već 31. srpnja. Vodili smo teške borbe i spriječili Ratka Mladića da preko Skradina prodre u Šibenik – kazuje Ramadža. Rujanski rat 113. brigada dočekala je s oko 1500 vojnika, uglavnom slabo naoružanih pješačkim oružjem. Međutim, nakon pobjede u Rujanskom ratu i obrane Šibenika, 113. šibenska postaje jedna od najjačih brigada HV-a s oko 3500 vojnika. – Premda je ugašena, njezino ime ostaje opjevano u hrvatskom narodu. Velika je čast biti pripadnikom takve postrojbe – otvorio se Miro Ramadža, koji je teško ranjen 21. srpnja 1993. godine u Velikoj Glavi u skradinskom zaleđu. Među onima koji su nazočili obljetnici osnutka 113. brigade bila su i četvorica njezinih zapovjednika: Ivan Bačić, Milan Perković, Danijel Kotlar i Jozo Šerić. Brigadom su zapovijedali i Ante Ljubičić, Mate Viduka, Milivoj Petković, Damir Krstičević i Jozo Marinović.
PIŠE: Krešimir Gulin, FOTO: Nikolina Vuković Stipanićev/CROPIX
 
Spomenik na Baldekinu dobiva - križ i polumjesec Hoće li spomenik smrtno stradalim braniteljima na Baldekinu dobiti vjersko obilježje!? Prema riječima don Tomislava Puljića, župnika na Baldekinu, to je jedini spomenik poginulim braniteljima u Hrvatskoj koji nema vjersko obilježje. Lani je pokrenuta inicijativa za njegovim postavljanjem i pala je na plodno tlo, no uz jedno ali... – Rekli su mi – dobro, ali na spomeniku ima i muslimana koji su poginuli. Ja odgovaram – nema problema, neka uz spomenik budu postavljeni i križ i polumjesec. Vjerujem da to nikome neće smetati – kazao je Puljić.
 
Ovo je prigoda da se poklonimo onima koji pronose snagu i slavu legendarne šibenske brigade - kazao je župan Goran Pauk, i sam pripadnik 113.
 
9 godina postojala je brigada 74 poginula u Domovinskom ratu 8000 vojnika prošlo kroz brigadu 14.000 ročnika prošlo kroz postrojbu
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.