Leko primio izaslanstvo 'Žena u Domovinskom ratu'

10.02.2015. 15:00:19

Leko je izrazio razumijevanje za njihove zahtjeve te je obećao da će prije rasprave o prijedlogu zakona organizirati projekciju filma za sve zastupnike. Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo udruge Žene u Domovinskom ratu, na čelu s predsjednicom Marijom Slišković, koje su mu predale dokumentarni film „Sunčica" u kojem su prikazani iskazi žena koje su pripadnici paravojnih srpskih postrojbi i JNA silovali u Domovinskom ratu, priopćeno je u utorak iz Sabora. Izrazile su želju da zastupnici pogledaju te iskaze kako bi u raspravi o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu bili dostojanstveni. Slišković je napomenula da je Udruga istupila iz radne skupine koja je pripremala prijedlog zakona jer se ne slažu s člankom 4. u kojem se, kako je rekla, kao počinitelji ratnih zločina silovanja navode pripadnici paravojnih i vojnih snaga neprijateljske vojske te pripadnici redarstvenih i vojnih snaga RH. Slišković napominje da se na taj način ne imenuje agresorska vojska koja je provodila silovanja kao smišljen ratni plan, dok su, kako tvrdi, slučajevi silovanja koje su počinili pripadnici hrvatskih snaga bili sporadični i uglavnom su već procesuirani. Udruga traži i da se u navedenom Zakonu odmah utvrdi iznos materijalne odštete za žrtve ratnog zločina silovanja. Leko je izrazio razumijevanje za njihove zahtjeve te je obećao da će prije rasprave o prijedlogu zakona organizirati projekciju filma za sve zastupnike. Ocijenio je da je Hrvatska prekasno počela pripremati navedeni zakon, s obzirom da je radna skupina osnovana tek 2013. godine. Napomenuo je da će o konačnom sadržaju teksta zakona odlučiti zastupnici u Saboru.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.