Leković: Braniteljske i veteranske udruge lažno optužuju HND, prijavit ćemo to

23.01.2016. 19:02:32

Iz HND-a su danas, uz ostalo, priopćili da su navedene braniteljske i veteranske udruge poduprle Marka Juriča, te da su "lažno tvrdile da su 'Saša Leković i ostali u vijeću HND-a naglo sazvali sjednicu i donijeli sankcije' " protiv novinara Marka Juriča Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND ) Saša Leković u subotu je ocijenio da se u priopćenju Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba (ZUV HGP) i Udruge Specijalne policije, HND "lažno optužuje za sankcioniranje govora mržnje Marka Juriča u programu TV Z 1", i da je to priopćenje napad na HND. Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga Specijalne policije sinoć su medijima uputili priopćenje, koje je potpisao predsjednik ZUV HGP-a Dražimir Jukić, u kojem se, uz ostalo, navodi da je HND naglo sazvao sjednicu i donio sankcije kada je trebalo osuditi Marka Juriča, ali da se nije javio "kada su mediji svakodnevno vrijeđali hrvatske branitelje, nazivajući ih šatorašima i šatordžijama i raznim drugim pogrdnim nazivima.“ Iz HND-a su danas, uz ostalo, priopćili da su navedene braniteljske i veteranske udruge poduprle Marka Juriča, te da su "lažno tvrdile da su 'Saša Leković i ostali u vijeću HND-a naglo sazvali sjednicu i donijeli sankcije' " protiv novinara Marka Juriča . Leković navodi da je HND svojim priopćenjem "reagirao na širenje mržnje" koje je, kako smatra, "Marko Jurič počinio u emisiji Markov trg". No, dodaje Leković, "povodom toga čina HND nije donio nikakve sankcije niti je u njihovom donošenju sudjelovao  jer za to nije nadležno. Juriča neka, nakon takvog skandaloznog postupka, sankcioniraju oni koji su to po zakonu obvezni,  te udruga koje je član, ako to smatra potrebnim", naveo je Leković, dodavši da Jurič nije član HND-a. Iz HND-a također navode da su "posljednjih nekoliko dana službenice u tajništvu HND-a izložene cjelodnevnim verbalnim maltretiranjima putem telefonskih poziva iz Hrvatske i inozemstva. To je obično uvod i u fizičke nasrtaje", zaključio je Leković. "Prijetnje shvaćamo ozbiljno pa ćemo o njima obavijestiti međunarodne novinarske organizacije kao i novog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića", dodao je predsjednik HND-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.