Ležajevi Savskog mosta rukom se mogu mrviti

07.10.2020. 08:35:00

Sanacija i rekonstrukcija staroga Savskog mosta u Zagrebu u planu je još od - Univerzijade. Posljednji je put "ušminkan" uoči lokalnih izbora. 
Savskim mostom svakodnevno prolaze tisuće pješaka i biciklista. Posebno o njemu ovise stanovnici Kajzerice, kojima je to najbliži put do tramvaja u smjeru središta grada. Igrom slučaja, predsjednica Mjesnog odbora Kajzerice stručnjakinja je za projektiranje mostova.

  • Sami ležajevi mosta na kojima leži nosiva konstrukcija nosiva, odnosno ploča po kojoj se ljudi kreću - su potpuno truli. Može se sići ispod mosta i vidjeti da se oni mogu rukom mrviti. Sad, u kojem trenutku bi oni mogli popustiti potpuno, nitko ne može reći, tvrdi Ana Gugić.

    Usto, rupe koje su se otvorile na nogostupima jednostavno su prekrivene čeličnim pločama. S obzirom na to da je riječ o prilično nesigurnom rješenju, postavljena je i "privremena" ograda. Zbog toga su se iz Inicijative "Zagreb te zove" obratili građevinskoj inspekciji.

    Kad je obavljenja zadnja inspekcija?

    - Iz njihovog odgovora se sve vidi, a ništa se ne vidi. Tražili smo datum. Po svemu sudeći zadnja inspekcija je bila 2018. godine, a sad je 2020.. Tražili smo i da nam dostave kopiju rješenja, navodi Gordana Pasanec.

    Upit inspekciji poslali smo i mi, dojam je sličan, a na pitanje kada je proveden posljednji nadzor nismo dobili odgovor.

    - Usmenim rješenjem putem zapisnika vlasniku je naređeno označavanje građevine opasnom, kao i postavljanje ograde u svrhu fizičkog sprečavanja korištenja pješačkih staza do otklanjanja nepravilnosti, odgovorili su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

    Tvrtka koja je sanirala je Most slobode radi na Mostu mladosti

    I iz Grada Zagreba stigao nam je pisani odgovor u kojemu ističu da su dobili projektnu dokumentaciju, da je postupak javne nabave pri kraju te da je potrebno potpisati ugovor s dvije tvrtke koje su zajedno pobijedile na natječaju. Jedna od tvrtki sanirala je Most slobode, a trenutačno izvode radove na Mostu mladosti.
  • - Prije samog početka radova potrebno je pokrenuti postupak za odabir glavnog stručnog nadzora, geodetskog nadzora, koordinatora zaštite na radu i projektantskog nadzora. Odmah po odabiru svih preostalih sudionika u sanaciji pristupit će se izvođenju radova, priopćili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

    Neslužbeno doznajemo da će radovi, premda su iz Grada tražili da počnu ove godine, zbog zauzetosti radnika na sanaciji Mosta mladosti najvjerojatnije početi 2021.

Izvor: HRT

Izvorni autor: hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.