Liječnička komora: ‘Odustanite od obveze liječnika da MUP-u prijavljuju pacijente ili idemo na USUD!’

28.10.2021. 09:14:00

Liječnička komora traži brisanje iz zakona obveze liječnika da prijave promjenu zdravstvenog stanja vozača. Smatra da se prijavom promjene zdravstvenog stanja vozača MUP-u narušava odnos liječnik – pacijent koji je zasnovan na povjerljivosti. 

“Ako će konačna verzija zakona sadržavati ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, HLK će zatražiti preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu”, navodi se u priopćenju.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražili su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a da se iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izbriše obveza liječnika da MUP-u prijavljuju promjene zdravstvenog stanja vozača, izvijestio je u srijedu HLK.

U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače, priopćeno je nakon sastanka koji je održan u utorak. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK-aInes Balint, predsjednica Povjerenstva HLK-a za primarnu zdravstvenu zaštitu i Ljiljana Ćenan, zamjenica predsjednice navedenog Povjerenstva u utorak, 26. listopada sudjelovale su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova na temu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Predstavnice Liječničke komore, liječnice Krolo, Balint i Ćenan, na sastanku su iznijele prijedlog HLK-a kojim se traži da se iz prijedloga ovog zakona u cijelosti ukloni obveza liječnika da prijavljuju MUP-u promjene zdravstvenog stanja vozača. U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače.

Odnos liječnik – pacijent temelji se na povjerljivosti koja bi se značajno narušila predloženim izmjenama i dopunama zakona, a slična praksa ne postoji u većini država Europske Unije.

Na sastanku je također istaknuto da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.

Ako će konačna verzija zakona sadržavati, ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja, nego i njihovu prekršajnu odgovornost, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ds/Foto: Depositphotos, istarska-policija.gov.hr; fotomontaža; narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.