Liječničke udruge, ali i DORH trebaju reagirati na Horvatovu bešćutnost

21.07.2018. 09:48:11

Andrija Hebrang u razgovoru za portal Direktno osvrnuo se na izjave psihijatra Nenada Horvata iz Varaždina koji se svim silama obrušio na hrvatsku nogometnu reprezentaciju. 'S nevjericom sam pročitao objavu teksta izvjesnog psihijatra Nenada Horvata iz Varaždina, koji uspjeh naših Vatrenih u Moskvi uspoređuje s Bleiburgom. Ukoliko se doista radi o liječniku, objava je tim strašnija! U popratnim informacijama vidi se da je isti liječnik vrijeđao hrvatske branitelje i crkvu. Ipak, s novom objavom otišao je korak dalje, predaleko s obzirom na svoju liječničku profesiju. Kritiziranje branitelja može se smatrati njegovim stavom koji ima pravo objaviti. Jednostavno, zaključujem da je duboko u sebi bio protiv njih, što znači za srpskog agresora, jer treće strane u ratu nije bilo. Čak i to je njegovo pravo. No vrijeđanje branitelja je nešto drugo, to je uvreda i kleveta koju na žalost hrvatsko pravosuđe, prema navodima u medijima, nije sankcioniralo. U svakoj drugoj zemlji koja štuje one koji su stavili na raspolaganje svoje živote za oslobađanje države sankcije prema klevetnicima bile bi oštre i učinkovite. Isto tako izostale su sankcije liječničkih udruga, a trebale su reagirati. Kao i uvijek, kada izostanu odgojne mjere prema zločestom djetetu, ono srlja i dalje u glib. Ovaj puta preduboko'', kaže na naš portal dr. sc. Andrija Hebrang, komentirajući objavu spomenutog psihijatra na njegovom Facebook profilu, a koja je izazvala zgražanje. Valja se također prisjetiti da ovo nije prvi puta da dr. Horvat sablažnjuje javnost svojim nevjerojatnim govorom mržnje, zbog kojega je svojedobno i sankcioniran, narugavši se, na sebi svojstven uvredljiv način braniteljima-invalidima. Kako smo doznali iz Hrvatske liječničke komore, o toj je javnoj izjavi dr. Horvata tom prilikom raspravljalo i Etičko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore, no, sve je ostalo na tome.

Gdje je nestao zdrav razum?

Nakon duljeg vremena, dr. Horvat oglasio se ponovo, jednako užasavajućim mrziteljskim govorom i uvredama na račun naših nogometaša, koje graniče sa zdravim razumom, a ne samo neukusom. ''Kao liječnik, dotični gospodin trebao bi imati poštovanje prema mrtvima, kada je već pokazao da nema prema živima. Od Bleiburga na dalje, duž mučeničkog Križnog puta, nakon završetka II. svjetskog rata komunističke horde pobile su na stotine tisuća ljudi bez suda. Pobili su ratne zarobljenike, civile, svećenike...Kakav odnos prema njima imamo kao država pokazuje podatak da im ni broja ne znamo, niti smo otkopali posmrtne ostatke i obilježili grobove. To je, dakako, stvar naših politika u slobodnoj Hrvatskoj. Politika ionako ne zna za etiku, niti pravila lijepog ponašanja. No jedan liječnik, ako je to doista, prema mrtvima bi morao pokazivati pijetet, imati poštivanje koje zaslužuje svaki čovjek, živ, ili mrtav. Ovako, izrugivanjem 'kolektivne memorije hrvatskog naroda', kako dotični naziva hrvatsku tragediju, pokazuje najdublju besćutnost i hladnu mržnju prema ljudskim tragedijama. Teorijski, to može biti posljedica određenih poremećaja osobe koja grubo vrijeđa mrtve, što mislim da ovdje nije slučaj. Ovo je očito posljedica nefunkcioniranja državnih i društvenih mehanizama za suzbijanje najnižih strasti. Možda se radi i o političkoj obojenosti izrečenih teških uvreda cijelom hrvatskom narodu'', zgranut je dr. Hebrang.

Što će učiniti Hrvatska liječnička komora?

''No, vrijeđanje povijesnog hrvatskog uspjeha Vatrenih ukazuje na nešto drugo, na mržnju prema narodu s kojim klevetnik živi, a narodne heroje Vatrene naziva da su 'govna, smeće i smradovi'. Mislim da je to potpis autora izjave, ali nije važno što ja mislim. Važno je što će učiniti Državno odvjetništvo RH, a mene posebno zanima što će učiniti Hrvatska liječnička komora. Naime, u članku 45. stavku 4. Statuta Komore jasno stoji da je liječnik disciplinski odgovoran ako svojim ponašanjem prema pacijentu, drugom liječniku ili trećim osobama povrijedi ugled liječničke profesije. Ako se povreda liječničke profesije ne ogleda u javnim kvalifikacijama 'govna, smeće i smradovi', nadam se da je kažnjivo sprdati se trećim osobama žrtvama jednog bezumlja. Naime, u pravnom smislu 'treća osoba' može biti i mrtva, jer i kao takva zaslužuje pijetet. Osobito od jednog liječnika. Osudimo ga, barem kao primjer mladima koji još poštuju ideale liječničke profesije'', zaključuje dr. Hebrang.

Čekamo očitovanje Hrvatske liječničke komore

Nakon šokantnih objava dr. Horvata, za mišljenje smo zamolili i Hrvatsku liječničku komoru, kojoj smo poslali sljedeće upite: 1. Hoće li njegove neukusne i uvredljive objave biti razmatrane u Hrvatskoj liječničkoj komori i hoće li ona reagirati na njih? 2. Može li čovjek koji se bavi humanim poslom, kao što je liječničko zvanje, sebi dopustiti ovakve javne istupe, posebice nakon što je već jednom zbog svojih uvredljivih objava o braniteljima invalidima snosio sankcije u ustanovi u kojoj radi, a i Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je protiv njega optužni prijedlog, ali ga je Prekršajni sud oslobodio? U trenutku objave ovog teksta, odgovori još nismo stigli, no, nadamo se kako ćemo ih ipak dobiti, a potom će očitovanje HLK portal Direktno odmah objaviti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.