Linić najavio: Neće biti milosti!

28.06.2013. 09:48:22

Ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Dnevnik Nove TV istaknuo je da je osnovni cilj Vlade prikupiti što više poreza i svih mogućih prihoda u proračunu. A to znači, ističe, 'vrlo, vrlo žestoku borbu sa sivom ekonomijom i naplatu svega što se može naplatiti'.

"Čudi me da se u Hrvatskoj poreznu disciplinu ili stvaranje uvjeta lojalne utakmice smatra presijom. Nije to presija", kazao je Linić. Prvih šest mjeseci u EU ministar financija smatra ključnima za zemlju jer ćemo "kao nova članica biti interesantni stranim ulagačima". "To traje šest mjeseci. Ono što iskoristimo, može nam puno značiti, a nakon toga bit ćemo stara članica Europske unije." EU će nas već iduće godine, kaže Linić, po pitanju proračunskog minusa početi promatrati uz vrlo žestoke ocjene. "Vjerojatno će nam dati u tri godine mogućnost da se vratimo nazad ispod tri posto", ističe Linić.

'Nema šanse da smanjimo rashode'

Ministar financija ocjenjuje i da nema šanse da smanjimo rashode, nego ćemo novac naći samo u prihodima. "Znači, neće biti milosti?", pitao ga je voditelj. "Neće biti milosti", odgovara Linić. Ako se taj deficit ne dovede u red, Hrvatska gubi sav novac iz pristupnih fondova. Linić je progovorio i o masovnoj privatizaciji svega onoga što državi ne treba jer je to, kazao je, "mrtvi kapital". "U kojem roku mislite provesti tu masovnu privatizaciju?", pitao ga je voditelj. "Sve do kraja mandata. Dobrog dijela", kaže Linić.

'Zadržat ćemo samo ono što je zaista vrijedno'

Hrvatska će, ističe, zadržati samo ono što je zaista vrijedno. "Vidite da više ne želimo privatizirati ni poljoprivredno zemljište. Ne, davat ćemo ga u koncesiju, jer ako ne bude obrađivano, uzmemo ga natrag i damo ga drugome", kaže Linić. Ministar financija ocijenio je i da je država u javnim tvrtkama najmanje efikasna. "Mora se odgovorno voditi politika trošenja vezano za kolektivne ugovore, jer nije nam svejedno da na profesorima, učiteljima, liječnicima štedimo, a da oni u isto vrijeme zbog monopolnog položaja ili nekog posebnog položaja imaju velike plaće", kazao je. No, priznaje u tom dijelu i odgovornost Vlade jer djeluju presporo. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.