Linić ne može oporezivati plaće hrvatskih europarlamentaraca

24.07.2013. 12:37:40

Na usmeni upit zastupnika EP-a Tonina Picule da li je obavezan plaćati porez u Hrvatskoj na svoju europsku plaću, hrvatska Porezna uprava odgovorila je da će hrvatskim europarlamentarcima oduzimati 40 posto plaće koju dobivaju za svoj politički rad u Bruxellesu i Strasbourgu, a koja se isplaćuje iz proračuna EU-a. No, čini se da su pogriješili.

Nema poreza na novac iz Bruxellesa

Prema specijaliziranoj stranici EuroReport.hr, koju uređuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odluka Porezne uprave je nezakonita jer su plaće koje se isplaćuju iz europskog zajedničkog proračuna neoporezive u državama članicama, piše index. Prema članku 13 europskog zakona "dužnosnici i drugi u službi Zajednica bit će odgovorni za plaće i primanja koje im daje Zajednica, u skladu s uvjetima i prema postupku propisanom od strane Vijeća, a koji provodi Komisija. Oni će biti izuzeti od poreza na dnevnice, plaće i primanja od strane Zajednica u državama članicama",  piše Euroreport pozivajući se na tumačenje specijaliziranog eksperta iz Bruxellesa. "To se ne odnosi samo na zaposlene u Vijeću ili u Europskoj komisiji, nego i na zastupnike u Europskom parlamentu, kao što stoji u članku 9. 'Protokola priloženog Ugovorima o osnivanju Europske zajednice i Europske zajednice za atomsku energiju - Protokol (br. 36) o povlasticama i imunitetima Europskih zajednica (1965.)': 'Plaće u skladu s člankom 9. podliježu porezu za dobrobit zajednice pod istim uvjetima kao i one propisane na temelju članka 13. Protokola o povlasticama i imunitetima zajednica, za dužnosnike i druge službenike Europskih zajednica'", stoji u članku.

Eurozastupnici izuzeti

Isto tako dužnosnici i ostali službenici, te ostali koji primaju naknade i plaće za svoj u Vijeću, Komisiji i Europskom parlamentu, plaćaju europski porez od 12 posto. Ali, izuzeti su od plaćanja poreza u svojim zemlja, kao što piše na EUR-lexu na kojem se mogu naći pročišćeni tekstovi europskih zakona. "Da se to odnosi i na eurozastupnike u EP-u, vidi se iz članka 12. Odluke Europskog parlamenta od 28. rujna 2005. i usvajanja Statuta za zastupnike u Europskom parlamentu, u kojem stoji: "Plaće u skladu s člankom 9. podliježu porezu za dobrobit zajednice pod istim uvjetima kao i one propisane na temelju članka 13. Protokola o povlasticama i imunitetima zajednica, za dužnosnike i druge službenike Europskih zajednica.", objavio je EuroReport.hr kojem je nakladnik  Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
D.N. Foto: CROPIX
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE
D.N.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.