Linićev prijatelj vodio je specijalni rat protiv Hrvata u Bosni: 'Cigarete koje je trebao dostaviti vojnicima, ostavio ženi'!

12.09.2013. 18:26:27

Kalem je toliko bio 'ufuran' u ulogu agenta KOS-a da su sve registarske pločice Jozinih vozila imale brojeve 007, a čak mu je i broj mobitela završavao s 007!! No, u cijeloj ovoj priči, kažu naši sugovornici, žao im je Slavka Linića. Naime, naš ministar financija Jozi Kalemu bio je potreban za određene usluge. Kad je ostvario što je htio, i njega je, kao i sve dosad, odbacio...

Švercer nafte i oružja za sve zaraćene strane u BiH i prijatelj svih gospodara rata na našim područjima Jozo Kalem, nakon rata postao je "čuveni" naftaš, a svoje naftno carstvo proširio je iz Rijeke u vrijeme kada je gradonačelnik bio Slavko Linić. Kasnije je dobivao unosne eksluzivne poslove s Inom dok je predsjednik Nadzornog odbora bio Slavko Linić. Odužio mu se ovog ljeta kad ga je pozvao na svoju jahtu... No, Kalemu je u njegovu "poduzetničkom" usponu još puno prije Slavka Linića pomogla činjenica - koju smo dosad toliko puta isticali, a nismo posebno obradili – što je bio agent Kontra-obavještajne službe JNA (s tim da je završio Vojnu akademiju i postao kapetan prve klase JNA). I to agent s posebnim zadatkom vođenja specijalnog rata u Bosni koji se sastojao u širenju panike, dezinformacija, unošenjem nepovjerenja među građanima, širenjem glasina, ukratko širenjem nereda.

Kalemovi ratni poznanici, a naši sugovornici, pričaju nam perfidne metode kojima je ovaj agent KOS-a, ubačen u hrvatske redove, provodio naloge jugo-obavještajaca. Službovao je u Mrkonjić Gradu, a onda je premješten u Travnik gdje je bio zapovjednik Intendantske desetine. Već nakon prvih demokratskih izbora od KOS-a dobiva u zadatak pratiti sve važnije političke događaje u srednjoj Bosni. Pratio je, primjerice, osnivačku skupštinu HDZ-a u Vitezu, ali je zakasnio na govor predsjednika inicijativnog odbora jer je ovaj govor držao prekratko pa nije mogao čuti ono što bi Beogradu bilo zanimljivo. Čim je Kalem doznao tko je predsjednik inicijativnog odbora, TV Beograd je odmah objavila da neki ustaša (nećemo objaviti inicijale, poznati redakciji) u Vitezu osniva ustašku organizaciju HDZ. Zahvaljujući svojim špijunskim vezama infiltrirao se u redove HVO-a i Hrvatske Republike Herceg Bosne kada počinje sa specijalnim ratom. No, osim njega u gotovo sve hrvatske strukture vlasti u BiH u to su se vrijeme ubacili agenti KOS-a.

Kalem je u specijalnome ratu imao i kolegu Valida Kosovca, poručnika JNA i agenta KOS-a, koji je službovao na Visu, a izbijanjem rata bježi u srednju Bosnu. Baš kao što je Jozo Kalem jednim telefonskim pozivom srpskom zapovjedništvu uspio dogovoriti izvlačenje tijela 13-orice poginulih pripadnika HVO-a na Vlašiću (što je razbijesnilo HOS), tako je i Valid Kosovac, ma gle čuda, imao ključeve vojnog skladišta JNA u Slimeni koje je JNA odlučila prepustiti Hrvatima, samo da ne padne u ruke muslimanima.

Možda će vam se činiti smiješnim, ali jedan od oblika specijalnog rata bilo je i uskraćivanje cigareta vojnicima na bojišnici, ponovno u režiji Joze Kalema. Prvi ministar vanjskih poslova RH Zvonimir Mršić, nakon odlaska s ministarske dužnosti, osniva HKDS i odlučuje pomoći hrvatskoj obrani u Bosni simboličkom, ali pažljivom donacijom od tri velike kutije cigareta, a u svakoj kutiji bilo je 20-ak šteka. Transport cigareta je povjeren Kalemu. Cigarete nikad nisu došle do vojnika HVO-a jer je Kalem odlučio cigarete ostaviti svojoj ženi, koja ih je dalje švercala, valjda po Rijeci (i Podravka je preko Kalema narodu srednje Bosne uputila dva velika šlepera hrane, svaki vrijedan 30 tisuća njemačkih maraka, no šleperi nisu nikada došli do Hrvata u srednjoj Bosni). Možda će vam se činiti benigna i sljedeća Jozina šala na račun brojnosti hrvatskih snaga u srednjoj Bosni, ali naši je sugovornici navode kao dokaz djelovanja KOS-ovaca. Naime, dok su zapovjednici HVO-a na razvučenoj bojišnici razbijali glavu s kojim snagama i kako osloboditi Vlašić, Jozo im je rekao da bi on to riješio vrlo jednostavno: kroz šalu je rekao da bi trebalo imati dvije tisuće tenkova i 20 tisuća vojnika. Zapovjednicima malobrojnih hrvatskih snaga to uopće nije bilo smiješno, no poruka je poslana (ako vas nema dovoljno, srednju Bosnu će osvojiti netko drugi), a zrno panike posijano. Još tijekom rata bilo je sumnjivo kako to da je BBC jedini uspio snimiti tijela mrtvih civila u Ahmićima i to neposredno nakon akcije, a objašnjenje leži u umreženom djelovanju agenata KOS-a u vrhu obrane bosanskih Hrvata, i njihove tradiconalne povezanosti s britanskim špijunskim službama. Prilog na BBC-ju, uskraćivanje cigareta i kroz šalu iznesena procjena vojnih snaga za oslobađanje srednje Bosne navodimo samo kao primjere specijalnog rata srbijanskih i britanskih špijuna protiv Hrvata. Koji, nažalost, još traje.

I za kraj, par riječi o tome koliko je Kalem bio "ufuran" u ulogu agenta. To će možda najbolje oslikati činjenica da su sve registarske pločice Jozinih vozila imale brojeve 007, a čak mu je i broj mobitela završavao s 007!! No, u cijeloj ovoj priči, kažu naši sugovornici, žao im je Slavka Linića. Naime, naš ministar financija Jozi Kalemu je bio potreban za određene usluge. Kad je ostvario što je htio, i njega je, kao i sve dosad, odbacio... Ajde, dobro, ipak ga je zvao na jahtu. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.