Linićev vrhunski bezobrazluk: Odakle mu pravo baviti se 'minusima' građana, a nije ga briga za njihove prihode?

26.05.2013. 09:34:04

Plaće i mirovine su efektivno zamrznute već 10 i više godina, a realno plaće su i u padu zadnjih 4 godine! Samo u zadnjih godinu dana većina kućanstava imaju oko 20 posto veće troškove uzrokovane većim PDV-om i poskupljenjem energije! Ali ne, našu Vladu to nije briga, oni kažu da se previše zadužuje, i to (ironije li) kaže država koja niti dva mjeseca nije u stanju isplatiti plaće i mirovine bez kredita!

- Vrhunski bezobrazluk ove Vlade je to što se bavi pitanjima osobnih rashoda građana, konkretno problemom minusa na tekućem računu, a istovremeno ih uopće nije briga za prihode! Plaće i mirovine su efektivno zamrznute već 10 i više godina, a realno plaće su i u padu zadnjih 4 godine! Jasno je što to znači. To je prosječan pad standarda od 40 posto, ako uračunamo inflaciju, a realno i više jer u formulu za inflaciju ulaze kojekakvi statistički trikovi da se to ublaži. Samo u zadnjih godinu dana većina kućanstava imaju oko 20 posto veće troškove uzrokovane većim PDV-om i poskupljenjem energije! Ali ne, našu Vladu to nije briga, oni kažu da se građani previše zadužuju, i to ironije li kaže Vlada koja niti dva mjeseca nije u stanju isplatiti plaće i mirovine bez kredita! - komentar je jednog od pripadnike pokreta Occupy Croatia na odluku ministra financija Slavka Linića da do 31.prosinca 2014. zakonski 'skreše' dozvoljene minuse po tekućim računima građana na maksimalno jednu plaću. Ta mjera ugrađena je u Zakon o potrošačkom kreditiranju i Zakonu o kreditnim institucijama o čemu upravo traje javna rasprava. Sve to je upakirano u navodnu Linićevu borbu s bankama kojima slijedi, najavljuje, limitiranje kamata na stambene kredite.

To će, međutim, malo utješiti veliku većinu građana koji preživljavaju samo zahvaljujući dozvoljenim 'minusima', jer nove kredite zbog onih ranijih više ne mogu dobiti.

- Pitala bi gospodina Linića bi li on išao u minus kad bi bio na plaći od 2-3 tisuće kuna. Ja sigurno ne bih išla u minus od dvije plaće ako bi imala plaću kao i oni - komentirala je ovih dana jedna Osječanka.

Građane čeka teška sudbina

- Poslovne banke su te koje moraju skinuti kamate, a nikakvo zakonsko rješenje nažalost neće pomoći građanima koji nemaju čime platiti svoje svakodnevne obveze, oni će tražiti drugi prostor da mogu preživjeti. To je činjenica od koje ova Vlada ne može pobjeći - rekao je na Linićevu inicijativu HDZ-ovac Ivan Šuker.

- Na takav način, nažalost, hrvatskim građanima onemogućavaju da dođu u taj minus i da si riješe neke životne probleme. Budite sigurni da nitko ne ide u minus s tako visokim kamatama zato što želi, nego zato što ga je život prisilio. Vlada na ovaj način želi oprati ruke od svoje loše politike i porezne presije - izjavio je Šuker.

HDSSB-ov Zoran Vinković smatra da će u ovoj državi moći živjeti samo ministri i zastupnici, koji imaju redovnu plaću, za razliku od građana koji tu plaću, ionako malu, ne dobiju svaki mjesec.

Smatra da, ako ovaj prijedlog prođe, građane čeka još teža sudbina.

- Mislim da bi ti građani odmah mogli pokucati na vrata centara za socijalnu skrb i jedinica lokalne samouprave. To je već danas česta pojava, zahvaljujući cijenama plina i struja koje divljaju, svih onih cijena koje su vezane za kućne potrepštine - kruha, mesa, mlijeka, ulja i svega ostalog  - upozorio je Vinković.

No, za prihode kojim bi građani trebali platiti režije Linića kao i njegovu Vladu  očigledno nije briga.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: