LJETO SVE TOPLIJE, ESTRADA JOŠ TOPLIJA

20.12.2019. 11:40:00

Ne pamtim kada je ljeto bilo ovako hladno. Temperature za ovo godišnje doma ili ga zvali još uvijek jesen ili ljeto pa i zima, nikako ne odgovara. No da je toplo, možemo reći i vruće sasvim sigurno u puno segmenata.

               Do sada nisam pisao o estradi, ne da ne znam, ali eto nisam baš ono bio raspoložen. Manje-više sve je poznato da istočnjaci bolje rečeno više stasa nego glasa, minići i silikoni gdje god treba ili ne treba, ali samo a je to, ako se to može nazvati glazbom. Cajke jako dobro zarađuju u EU, jer eto dolaze raditi u zemlju članice Europske unije. Opet nešto s istoka. Nisu samo migranti, nego i oni koju pljuju po Hrvatskoj, ali im drago uzeti hrvatsku kunu. Tko sve to sluša više i ne znam, razlog jasan, ne zalazim na takva mjesta radi želučanih tegoba.

               No, nekada, a i danas za svoje godine, Lepa Brena ili ti Fahreta Jahić, može napuniti zagrebačku Arenu u dva dana. Je li ona toga vrijedna ili je upitan ukus onih koji to slušaju. Možda bi i prošla kao starija pjevačica koja je nekad palila i žarila prije rata po Yugi, prvo svojim stasom, ono što muški vole, ali i neke žene, no nikako jasno, njezina slika u četničkoj odori. Je li glavni grad jedne zemlje, koju je taj četnički pokret razarao, to zavrijedio. Pa kažu, narod to sluša. Narod sluša i HDZ i SDP trideset godina pa do kud smo stigli. NIKUDA! Nekad razvijena zemlja, danas na sam začelju po svemu osim po korupciji, lopovluku i svemu što se u nekim zemljama čini suludo, ma nema što Hrvat neće „izmisliti“ da izigra sustav. Pa tako na tom koncertu, Fahreta, zapjeva Yugoslavenku, u publici zavijori se zastava države koja više ne postoji, ali sve je to normalno. Bilo bi ne normalno da je netko zavijorio zastavom HOS-a (bilo gdje) a da policija ne postupi. Ne znam po koji put spominjem Rezoluciju vijeća Europe br. 1481, koji zabranjuje isticanje simbola  totalitarizma i komunističkog režima svugdje osim kod nas. Ma koga brine za poginule Hrvate, koga brine za hoće li se netko neugodno osjećati, pa do te mjere da neka unuka partizanke sa zvijezdom petokrakom dođe u Hrvatski državotvorni Sabor i preda popis za kandidaturu predsjednice Republike Hrvatske. Niti fronta niti radnika, ali to je radnička fronta. Reagirao, nitko. Ma jesu četiri generala, kojima danas Brena drži moralnu bukvicu. No gdje su u svemu nestali ostali?

               Nema tu cenzure, nema tu zabrane radi vrijeđanja moralnih osjećaja građana, ali sjetimo se Vile Velebita, Ustani bane, Marijane, Marijane ….te još niz pjesama, koje su za vrijeme komunizma zabranili. Sada kada su dozvoljene, više se ni ne čuju. I u ovo vrijeme tko postaje najviše zabranjivani pjevač u Hrvatskoj? Marko Perković Thompson. Pa one ne može otpjevati svoje i naše „Čavoglave“ jer eto to smeta četnicima, ne znam onima iz II svjetskog rata ili bližeg nam Domovinskog rata. E tu policija postupa, pišu prijave, sve do Ustavnog suda, a hrvatski narod opet trpi cenzuru kao i sam pjevač. Pa tako mu iskopčali i struju u Zagrebu kod dočeka naših Vatrenih, e nećeš Marko.

               Nećeš Marko niti na skupovima HDZ-a, kako pustiti pjesmu „Lijepa li si“ kada o (iseljenoj) Slavoniji pjeva Miroslav Škoro. Koliko su neuki u glazbenom smislu pa si na skupu puste „Ne dirajte mi ravnicu“ u izvedbi Miroslava Škore, neće moći. I sve zbog politike i sve zbog prijestolja, opet imam cenzuru na glazbenoj sceni, no četničke pjesme nećemo cenzurirati, kao to je sloboda izražavanja, ajde molim vas.

               I tako ova jesen, nadomak zima ipak ljetne temperature, vruće je u taborima jer netko bi zapošljavao našu djecu, samo ne znamo po kojoj plaći i na koji način, netko kaže da je on taj koji Hrvatsku može dovesti, a kuda, na staro, opet dugovanje i recesija. Usijanje je sve bliže i bliže. Prijatelji postaju neprijatelji, udara se ispod pojasa, a malo onih koji govore kako bi vodili državu.

Oni koju puštaju glazbu moraju i ovih par dana dobro naučiti pjesme gdje pjeva Škoro, jer valja ga zabraniti. Očito postaje prijetnja svojim glazbenim govorom, pa se poduzima sve da ga se diskreditira. Svakako će završiti pjesmom, pitanje je samo u čijoj izvedbi, a temperatura raste i raste. APIS se poriktava, sve se priprema, da prva dama Jakov ode hokejašku utakmicu, a partijski stroj radi svoje.

               I tako na estradi sve toplije, bez obzira na izbore, malo ćemo u Hrvatskoj slušati naše pjevače, više one s Balkana, koji se bogate našim kunicama, no koga briga, ak je bal, nek je bal. No vi ćete odlučiti hoće li pjevati Marko i Škoro ili ćemo i dalje slušati „ćirilicu“. Zato ohladite glavu i razbistrite mozak. Ovako dalje, jer Hrvatska samo tako zna, korupcija, mito, lopovluk ili trebamo promjene i to sad. Pustite kupljene ankete, poslušajte svoju savjest, ne kukajte poslije, dugih pet godina opet je pred nama, a ispravka nema.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki

Autor: