LJUBAVNICA ČEŠKOG PREMIJERA ŠPIJUNIRALA NJEGOVU SUPRUGU I OPORBU? Skandal koji je srušio vladu

17.06.2013. 14:32:30

PRAG - Češki premijer Petr Nečas objavio je u nedjelju navečer nakon sjednice svoje Građanske demokratske stranke (ODS) da će u ponedjeljak podnijeti ostavku, nakon korupcijskog skandala u koji je umiješana njegova bliska suradnica. Češka time ulazi u period nesigurnosti o tome tko će sastaviti sljedeću vladu. Prema češkom ustavu, Nečasova ostavka podrazumijeva ostavku cijele njegove vlade desnog centra, a analitičari očekuju da izbor novog mandatara neće biti jednostavan. Nečas podnosi ostavku nakon što je policija uhitila utjecajnu predstojnicu njegova ureda Janu Nagyovu pod optužbom da je podmićivala zastupnike i za svoje osobne interese koristila vojno-obavještajnu službu. Prema pisanjima medija, jedna od žrtava nelegalnog špijuniranja bila je i supruga češkog premijera, od koje se on trenutno razvodi.   janaINLINE_580295S0 Nečas je rekao da nije znao ništa o tom špijuniranju, ali su optužbe bile previše ozbiljne te su mu koalicijski partneri sugerirali da ga više ne mogu podržati. "Sutra ću podnijeti ostavku", rekao je Nečas nakon sjednice vodstva ODS-a.

SKANDAL OKO LJUBAVNOG TROKUTA ČEŠKOG PREMIJERA POSTAO JOŠ BIZARNIJI 'Dala sam Nečasu pratiti ženu jer je davala novac sekti'

On je dodao da će njegova stranka pokušati sastaviti novu vladu s drugim mandatarom, kako bi vladala do redovitih izbora na proljeće sljedeće godine. Ipak, zasad nije sigurno da će to podržati koalicijski partneri ODS-a i predsjednik Miloš Zeman. Češko pravosuđe objavilo je u subotu da je zadržalo u pritvoru Nagyovu, glavnu osobu u korupcijskom skandalu koji od četvrtka potresa zemlju. Češki tabloidi već dugo nagađaju o prirodi Nečasovih odnosa s Nagyovom. Češki premijer u utorak je objavio da se razvodi od supruge. Nagyova je, po policiji, vršila "pritisak na Petra Nečasa kako bi postigla da se razvede od supruge Radke". Optužnice su podignute i protiv dvojice generala i jednog pukovnika vojno-obavještajne službe. Nagyovu se također sumnjiči da je u studenome 2012. organizirala smjenu trojice "pobunjeničkih" zastupnika Nečasova ODS-a u zamjenu za unosne dužnosti u javnoj administraciji. Dvojica od njih, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fukša i bivši predsjednik Kluba zastupnika ODS-a Petr Tluchor, također su u subotu zadržani u pritvoru. "Korupcija zasigurno može biti u obliku važnog radnog mjesta ili usluge nematerijalnog karaktera", rekao je tužitelj Ivo Ištvan. Nagyovi prijeti do pet godina zatvora. Meta policijskih akcija u noći na četvrtak bilo je i nekoliko poslovnih ljudi i kontroverznih lobista povezanih s gradskim vlastima Praga također osumnjičenih za brojne malverzacije. No oni su uspjeli u zadnji čas pobjeći iz zemlje. Policija je u 31 raciji zaplijenila između 4,7 i 5,8 milijuna eura, kao i desetke kilograma zlata. Policija smatra da je Nagyova upletena u sve te afere. uu1_580240S1 Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.