Lokalni izbori u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

19.05.2013. 12:40:44

Grad Osijek, odnosno njegovi građani, danas biraju između pet gradonačelničkih kandidata, dok je na razini Osječko-baranjske županije osam kandidata za budućeg župana. Već na prvi pogled, biračka mjesta u Osijeku puna su birača. Samo na jednom mjestu u prva dva sata glasalo je 10 posto glasača. Osječani su jako zainteresirani za izbore jer puno toga ih muči. Samo jedan od problema koji bi voljeli promijeniti je velika nezaposlenost. U Osijeku zaokruživanjem svog kandidata na glasačkom listiću svaki građanin ima priliku dati glas svom kandidatu. Bira se između pet gradonačelničkih kandidata za grad Osijek, dok se na razini Osječko-baranjske županije bira između osam kandidata za budućeg župana. U čitavoj Hrvatskoj na Lokalnim izborima ima priliku glasovati oko 3,7 milijuna birača. Izborna šutnja Šutnja traje do nedjelje u 19 sati do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena. Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta. Pravila na Lokalnim izborima Općinski načelnici, gradonačelnici i župani biraju se tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, a njihovi se zamjenici biraju zajedno i istovremeno, na isti način i po istom postupku. Prema pravilima, općinski načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinskim izbornim sustavom u kojem cijelo područje općine, grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu. Za općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana izabran je onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.