Lokalni izbori u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

19.05.2013. 15:33:42

U Rijeci se na Lokalnim izborima bira između između šest gradonačelničkih kandidata, dok je na razini Primorsko-goranske županije pet kandidata za budućeg župana. Na Lokalnim izborima u Rijeci građani danas na glasačkim listićima danas imaju priliku zaokružiti ime i prezime svog favorita za gradonačelnika i župana, a bira se između šest gradonačelničkih kandidata i pet kandidata za budućeg župana. Oni se biraju tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, a njihovi se zamjenici biraju zajedno i istovremeno, na isti način i po istom postupku. Izlaznost do 11h U Primorsko-goranskoj županiji je do 11h glasovalo 11,97%, a u Rijeci 8,73%.  
Lokalni izbori Rijeka, Izlaznost
Državno izborno povjerenstvo nadzire Lokalne izbore Lokalne izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati DIP koji će u nedjelju u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11 i 16 sati. Na šestim po redu lokalnim izborima u Hrvatskoj, od stjecanja neovisnosti, pravo glasa ima oko 3,7 milijuna birača. Izborna šutnja Šutnja traje do nedjelje u 19 sati do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena. Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta Pravila Lokalnih izbora u Hrvatskoj Prema pravilima, općinski načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinskim izbornim sustavom u kojem cijelo područje grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu. Za gradonačelnika ili župana izabran je onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti. Nevažeći glasački listići na Lokalnim izborima ili nepravilnosti u postupku glasovanja na biralištima - ukoliko primjetite eventualne nepravilnosti šaljite nam fotografije ili videa s osnovnim informacija na moj.report@novatv.hr uz naznaku 'NEPRAVILNOSTI'. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.