Lokalni izbori u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

19.05.2013. 12:31:43

U Zagrebu će građani danas na glasačkim listićma zaokružiti ime svog favorita između osam gradonačelničkih kandidata. Za mjesto župana u Zagrebačkoj županiji bore se četiri kandidata. Poprilične se gužve stvaraju na nekim biračkim mjestima u Zagrebu, na izbore izlaze kako mladi, tako i stariji građani i vlada puno veći interes nego na izborima za EU parlament. Na zadnjim lokalnim izborima do podneva je u Zagrebu izišlo oko 14 posto birača, pa ćemo vidjeti kakav će odaziv biti ove godne. Na Lokalnim izborima u Zagrebu građani metropole biraju između osam gradonačelničkih kandidata. U Zagrebačkoj županiji bira se između četiri kandidata za župana. Uz gradonačelnika i vijećnike gradske Skupštine građani će birati i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora. Provođenje Lokalnih izbora nadzire DIP Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva. Njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo koje će u nedjelju u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11 i 16 sati. Izborna pravila u Hrvatskoj Gradonačelnici i župani biraju se tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, a njihovi se zamjenici biraju zajedno i istovremeno, na isti način i po istom postupku. Prema pravilima, općinski načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinskim izbornim sustavom u kojem cijelo područje grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu. Za gradonačelnika ili župana izabran je onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti. Izborna šutnja Šutnja traje do nedjelje u 19 sati do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena. Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.