Lošo: O oružanom sukobu između Srbije i Kosova neće odlučivati u Prištini i Tirani, a ni u Beogradu

06.12.2018. 20:55:03

Najnoviju krizu između Srbije i Kosova, ali i mogućnost oružanog sukoba između dvije zemlje jer obje 'zveckaju oružujem'; jedni su naime, najavili formiranje vojske, a drugi aktivaciju svoje jer ne mogu mirno gledati 'novo etničko čišćenje i nove oluje', za portal Direktno komentirao je admiral Davor Domazet Lošo. 
Podsjetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom najave formiranja kosovske vojske kako je aktiviranje srbijanske vojske jedna od opcija te posredno poslala poruku i SAD-u, navodeći kako se nada da će imati dovoljno razuma da bi znali procijeniti što je dobro za 'njihove partnere u Prištini'. Novi front otvorio je Kosovo uvodeći u studenom carine od 10 posto na robu iz Srbije i BiH, da bi ih potom podigao na 100 posto, pravdajući to neravnopravnim tretmanom kosovske robe. Kao dodatan razlog uvođenju carina navedena je i srbijanska kampanja protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, poput nedavnog odbijanja članstva u Interpolu. Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je da će, unatoč europskim pritiscima da se carine povuku, one ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo. Admiral Lošo rekao je kako je poznato da američka geopolitika igra na kartu Albanije i Albanaca kao i da su krizom iz 90-tih godina na prostoru bivše Jugoslavije upravljale velike geopolitike, prije svega SAD, zbog svojih interesa.

Sve je počelo na Kosovu

"Dobro je poznato da je sve počelo na Kosovu još 1981. godine, a završilo 1999. godine, a u tom je razdoblju Kosovo postupno dobivalo razne oblike suverenosti. U tim vremenima, Slobodan Milošević bio je odabran za operatora krize. Oduzimanje Kosova Srbiji bilo je unaprijed pripremljeno, stoga se već u Daytonskom sporazumu potrudilo kompenzirati im taj gubitak Republikom Srpskom, iako je ista nastala kao rezultat etničkog čišćenja", ustvrdio je admiral naglasivši kako time samo želi reći da 'igru' na geopolitičkom polju ne igraju mali nego veliki. "Nije nepoznato da je geopolitički plan koji odgovara Americi stvaranje Velike Albanije, a u njezin sastavni dio ušao bi jugozapadni dio Makedonije, odnosno trećina te zemlje i nije bez razloga Makedonija već godinama destabilizirana; a u tu svrhu se koristi i njezino ime. U Veliku Albaniju ušao bi  i jedan dio juga Srbije s općinama Bujanovac i Preševo, i eventualno jedan dio Crne Gore, pa čak i Grčke", navodi naš sugovornik.

Velika Albanija kao Izrael

Admiral Lošo ističe da bi Velika Albanija Amerikancima poslužila kao Izrael, ali na jugu Europe. "Pomoću nje zaustavili bi prodor Rusije prema sredini Sredozemlja, prekinut bi bio kineski 'put svile' jer jedan njegov krak ide prema Europi, a ne manje važno, Velika Albanija presijeca i Europi, odnosno Njemačkoj, put prema istoku kojem je oduvijek težila", pojašnjava admiral ističući kako se glavne bitke uvijek vode za koridore. "Velikom Albanijom, Amerikanci bi kontrolirali sve geopolitike i europsku i rusku i kinesku. Na toj velikoj geopolitičkoj šahovskoj ploči ima raznih figura; od lovaca, konja do kraljeva i kraljica, a ponajviše ima pijuna", poentira Lošo. Američkoj geopolitici pokušava se othrvati europska, odnosno njemačka i francuska politika zbog čega se Srbiju želi  što prije uvesti u EU, nastavlja dalje naš sugovornik. "Isto tako, u EU se u zadnje vrijeme puno govori da se zemlje unutar nje mogu regionalno udruživati, a priča o EU s više brzina proširena je na četiri brzine ili bolje rečeno, razine. U zadnjoj, četvrtoj, bile bi države jugoistoka Europe uključujući i Hrvatsku, a kada se i Srbija pridruži Uniji, ona bi opet dobila vodeću ulogu u okviru regionalnog udruživanja, kao što je to imala i u bivše dvije Jugoslavije", uvjeren je Lošo. Ističe kako je za provedbu te politike izabran Aleksandar Vučić, a zauzvrat se Srbija mora odreći Kosova: "A kako to izvesti kada Srbi uživaju u mitu o Kosovu, što i možemo na neki način razumjeti. Stoga analitičari i komentatori u tamošnjim medijima otvoreno poručuju Vučiću, 'budi pametan, jer ti je svijeća dogorjela".

Vučić shvatio upozorenja

Admiral Lošo smatra da je Vučić upozorenje shvatio ozbiljno te je malo zastao i zato sada Srbi prigodno 'zveckaju oružjem'. S druge strane, Albanci se, odnosno Kosovari, smatraju moćno jer u ovom slučaju iza njih stoji moćna Amerike zbog čega su i uveli carinske pristojbe na robu iz Srbije. "Srbija im mora nešto odgovoriti, no mišljenja sam da o mogućem sukobu neće odlučivati ni u Prištini ni u Tirani, a ni u Beogradu. Zadnju će riječ imati u Washingtonu i Bruxellesu", napominje admiral koji je uvjeren da nikakvih oružanih sukoba neće biti, posebice ne u smislu onih iz 90-tih, jer velikima to trenutačno ne odgovara. No manje provokacije, pojedinačni incidenti u cilju odmjeravanja snaga nisu isključeni.

Hrvatska kao promatrač

Ako bi kojem slučajem ipak došlo do eskalacije krize i otvorenog sukoba, Hrvatska bi, smatra naš sugovornik, trebala sa strane samo promatrati, jer bi opredjeljivanje na bilo koju stranu, uvjeren je, bilo pogrešno. "S obzirom na to da su naši skloni donošenju raznih dvojbenih, da ne kažem glupih političkih odluka, ništa nas ne smije iznenaditi", poručuje te još jednom naglašava da do oružanog sukoba neće doći jer 'veliki samo malo oštre situaciju i tako testiraju svoje snage, što kao i uvijek, ide preko leđa malih'.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.