Lošo: Velered Franje Tuđmana je ideja Generalskog zbora

14.05.2019. 13:05:59

SMATRA DA SE RADI O POZITIVNOJ STVARI Lošo: Velered Franje Tuđmana je ideja Generalskog zbora; današnje političare bi trebalo pozatvarati, a ne im dodjeljivati odličja Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promicanje nacionalnog zajedništva. Novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a prema prijedlogu predsjednice novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira. Mediji pišu i kako je za očekivati da bi se Velered dr.  Franje Tuđmana dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, bitan napredak u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH, te izniman doprinos i zasluge u domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH. Inicijativu predsjednice pohvalio je i premijer Andrej Plenković.

'U Hrvatskoj se vrši unutarnja agresija'

Portal Direktno kontaktirao je umirovljenog admirala Davora Domazeta Lošu za komentar. "Ta ideja je potekla iz Hrvatskog generalskog zbora prije jedno tri godine. Koliko je meni poznato, tada je upućeno pismo i predsjednici s idejom uvođenja Velereda Franje Tuđmana. Velered bi se po idejnom prijedlogu trebao dodjeljivati za zasluge u očuvanju državnosti i suvereniteta Republike Hrvatske u svim ovim geopolitičkim previranjima koja nisu mala, koja će biti velika i koja su pogubna za Hrvatsku.  To vidimo i u ovim sadašnjim danima što se radi u vezi Jasenovca i Bleiburga, gdje se Hrvate stalno tjera u neke ideološke sukobe, a država propada na svim područjima", pojasnio nam je Domazet Lošo u razgovoru. Admiral kaže i kako ne vidi nikoga tko bi u današnjim vremenima mogao dobiti novo odličje. "Uvođenje Velereda Franje Tuđmana ima smisla ako se bude dodjeljivao osobama radi očuvanja nacionalnih interesa. Rijetko bi se dodjeljivao, samo izuzetnim osobama. U ovim današnjim vremenima nitko ga i ne bi dobio, a tko bi i mogao? Pa političare bi od 2000. godine sve trebalo pozatvarati jer su doveli Hrvatsku u ovakvo stanje", rekao nam je. Najava o mogućem dodjeljivanju odličja državnim institucijama i vojnim postrojbama naišla je na neslaganje bivšeg člana Generalskog zbora: "Nema smisla dodjeljivati državnim institucijama  i vojnim postrojbama. nema to nikakvog smisla. Kojim institucijama? Hrvatskog akademiji znanosti i umjetnosti koja radi protiv Hrvatske, HRT-u? Po meni se smije dodjeljivati samo osobama, koje su zaslužne za državotvornu ideju Hrvatske. Tako je i stajalo u idejnom prijedlogu HGZ-a, ali ne znam kako će to u praksi izgledati". "Radi se o apsolutno pozitivnoj stvari. Predsjedniku Tuđmanu se napokon daje zaslužno mjesto kao tvorcu suvremene hrvatske države. Nadam se da će pojaviti i u današnjim vremenima pojedinac koji će zaslužiti Velered, ali u Hrvatskoj se nažalost vrši unutarnja agresija jer se ruše sve državne institucije, a čak ni Katolička crkva ne funkcionira kako treba", zaključio je na kraju razgovora Domazet Lošo.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.