'Lozančića se može smjeniti i bez nadzora'

11.02.2016. 08:53:42

Posljednje četriri godine Miroslav Tuđman bio je na čelu Odbora za nacionalnu sigurnost. Gospodine Tuđman, Vi ste u proteklom mandatu bili na čelu Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, jeste li ikad imali sumnju u Lozančićev rad? Mi imamo tu 2 pitanja. Jedno je kako radi institucija, a drugo je uloga pojedinca u tome. A osnovni prigovori na rad toga, SOA-e, obavještajnog sustava proizlaze iz zadaća koje je on dobivao. A to je da se 90 posto ili preko toga broja bavi ono što bi se uvjetno moglo zvati protuobavještajnom djelatnošću, a najmanje izvještajnom djelatnošću. Znači radom u inozemstvu. A ovo što ide podvučeno pod protuobavještajnu zapravo je organiziranim kriminalom, korupcijom itd. što nije primarna zadaća sustava. To nije zasluga ili odgovornost gospodina Lozančića nego naprosto fragmentarne izgradnje toga sustava. Mislite li da sada treba provesti nadzor prije no što premijer potpiše ovu odluku? Ako je točno da je neka izvješća primao Milanović, a nije i predsjednica onda je to već samo po sebi dostatno da se i bez nadzora nametne ta smjena. Mislite li da bi sada premijer i predsjednica trebali sazvati vijeće za nacionalnu sigurnost? U ovoj jednoj situaciji kada naprosto oporba po vlastitom iskazima njihovog čelnika želi stvoriti pakao u sabornici, želi ići na rušenje ono što oni zovu konzervativne revolucije da je itekako potrebno sazvati vijeće za nacionalnu sigurnost, dogovorit se o ključnim potezima u neposrednoj budućnosti i pogotovo što takav jedan onda sastav toga vijeća za nacionalnu sigurnost proistiće iz kompetencija i ustavnih ovlasti premijera i predsjednice države i oni bi mogli donijeti, poduzeti mjere da se ovo turbulentno stanje dovede u jednu normalnu situaciju.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.