Mađarski nacionalisti u Vukovaru odali počast hrvatskim herojima

21.11.2013. 10:18:05

1_188557

Izaslanstvo mađarskog Pokreta mladih 64 županije (HVIM) posjetilo je vukovarsku komemoraciju 18. studenog kako bi se prisjetili žrtve Vukovara i palih hrvatskih heroja. U izaslanstvu je bilo i mađarskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Komemoracija u Vukovaru 18. studenog ove godine bila je najveća do sada, s oko 100.000 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Poznato je kako vukovarsku obljetnicu svake godine posjećuju mnogi strani dragovoljci Domovinskog rata, no malo tko zna kako i skupina mađarskih prijatelja Hrvatske već tradicionalno posjećuje Vukovar svakog studenog.

Izaslanstvo mađarskog Pokreta mladih 64 županije (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, HVIM) iz Budimpešte posjetilo je u ponedjeljak 18. studenog Vukovar u sklopu obilježavanja 22. obljetnice pada grada. Mađari su u koloni sjećanja stigli do memorijalnog groblja, gdje su zapalili svijeće za poginule hrvatske heroje i sudjelovali u komemoraciji. U izaslanstvu su bila i trojica mađarskih dragovoljaca Domovinskog rata, koji su više od godinu dana proveli na prvim crtama bojišnice u Laslovu, Osijeku i u Bosanskoj Posavini.

HVIM je pokret mladih osnovan 2001. s ciljem brige o Mađarima koji žive kao manjina u susjednim državama te radi zagovaranja revizije granica nametnutih Trianonskim mirovnim sporazumom 1920. godine. 64 županije u nazivu odnose se na županije tadašnje Kraljevine Ugarske, dakle bez 8 županija Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Pokret organizira brojne kulturne, obrazovne, športske i dobrotvorne aktivnosti za mlade Mađare u Vojvodini, južnoj Slovačkoj i Transilvaniji, zbog čega je više puta došao u sukob sa srpskim, slovačkim i rumunjskim vlastima, koje rade na asimilaciji tamošnjih Mađara. Čelnik pokreta Laszlo Toroczkai, inače županijski vijećnik u Csongradu, boravio je u Hrvatskoj nekoliko puta na poziv HČSP-a, prigodom čega je izrazio zadovoljstvo razinom prava mađarske manjine u Hrvatskoj te pozvao na suradnju hrvatskih i mađarskih nacionalista. HVIM je prošle godine sudjelovao na HČSP-ovoj komemoraciji povodom obljetnice pada Laslova, a najavili su slanje zajedničkog izaslanstva s Jobbikom i ove godine.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.