Malenica: U Vukovaru se trebaju dogovoriti nacionalne manjine i većinsko stanovništvo

24.07.2019. 09:33:28

Novi ministar uprave Ivan Malenica u utorak je poručio kako se problem dvojezičnih ploča u Vukovaru i nezadovoljstvo tamošnje gradske uprave može riješiti dijalogom i dogovorom između predstavnika nacionalnih manjina i većinskog hrvatskog stanovništva. Ministra Malenicu novinari su prije početka saborskog Odbora za ljudska prava pitali razmatra li se kakvo zakonsko rješenje koje bi sankcioniralo lokalnu upravu ako ne ispoštuje odluku Ustavnog suda. "Sve zakonske prijedloge u tom dijelu treba razmatrati u jednom širem kontekstu, u dogovoru i dijalogu s predstavnicima nacionalnih manjina i većinskog hrvatskog stanovništva. Nadam se da će Gradsko vijeće Grada Vukovara donijeti u listopadu zaključak o tome, pa neće biti potrebe za raspuštanjem vijeća", poručio je Malenica. Taj zakonski prijedlog namjeravaju izraditi i poslati u proceduru kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda. "Na Vladi i Ministarstvu uprave je da poštuje odluke Ustavnog suda, jednako kao i gradu Vukovaru, samo kažem, treba postojati jedan dijalog predstavnika nacionalnih manjina i hrvatskog stanovništva u tom dijelu pravnih normi i akata koji će uređivati prava manjina", rekao je ministar. Dodao je kako pravna norma ima smisla samo ako ima određene sankcije te da će u tome djelu razmisliti o smjeru prijedloga.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.