Manolić lagao, Stepinac je ipak bio trovan, potvrdila kongregacija

10.02.2016. 15:18:20

KOMUNISTIČKE UBOJICE Ovi nalazi posve opovrgavaju teze da Stepinac nije bio trovan u zatvoru, koje je, među ostalim, iznio i Josip Manolić u svojoj knjizi Komunisti su otrovali blaženog kardinala Alojza Stepinca. Je to iz dokumentacije Kongregacije za kauze svetih, koju smo dobili na uvid. Točnije, iz izvještaja rimskog sveučilišta La Sapiensa, u kojemu pišu točne količine otrovnih tvari, poput olova, kadmija, arsena i kroma, koje su pronađene u ekshumiranom kardinalovu tijelu i kostima. "Nije isključeno da je apsorbirao radioaktivnu dozu koja nije bila za liječenje“ dio je iz nalaza autopsije blaženog Alojzija Stepinca na nadležnom institutu pri rimskom svetilištu La Sapiensa. Kako dalje stoji, " dokazi o zračenju nisu vizualni, svjedočenja o trovanju u zatvoru u Lepoglavi ipak su uvjerljiva". Tragovi trovanja, nadalje, analizom Stepinčeva tijela i kostiju i znanstveno su potvrđeni spektrofotometrliom. U slučaju Alojzija Stepinca konkretno su detektirani kadmij, arsen i olovo. Kako stoji u nalazu, utvrđene su vrijednosti kroma i olova koje nisu normalno prisutne u tijelu čovjeka. Točne količine navedenih metala navedene su u analizi profesora Enrica Cardarellha sa spomenutog sveučilišta koja je napravljena u siječnju 1996. godine. Količine kadmija, primjerice, tako je moguće, objašnjavaju stručnjaci, smatrati produktom zračenja. Element je to, kako kažu, koji se može povezati sa zračenjem upravo zato što može nastati raspadanjem čestica. Ovi nalazi posve opovrgavaju teze da Stepinac nije bio trovan u zatvoru, koje je, među ostalim, iznio i Josip Manolić u svojoj knjizi. Manolić očito nije imao uvid u spis Kongregacije za kauze svetih koji posve demantira tvrdnje kako Stepinac nije trovan. Tome u prilog ide i intervju Zorana Kotnika, umirovljenog djelatnika hrvatske obavještajne službe, koji je dao novinaru Glasa Koncila Tomislavu Vukoviću u rujnu 2011., rekavši kako je Stepinca trovao njegov tetak i time se hvalilo na obiteljskim susretima. Tako se jednom prilikom hvalio kako je u više navrata bio u lepoglavskom zatvoru i da je sudjelovao u trovanju zatočenoga zagrebačkog nadbiskupa.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.