Mara Bareza sve ostavila Glavaševu sinu, ali njezina rodbina na sudu osporava usmenu oporuku

04.09.2018. 19:55:46

 

Mara Bareza sve ostavila Glavaševu sinu, ali njezina rodbina na sudu osporava usmenu oporuku na samrtnoj postelji

"Ja vam sad kažem da je Filip Glavaš moj jedini nasljednik i tako mora biti poslije moje smrti. Ja ne želim da mene naslijedi bilo tko od moje familije i oni će se jako iznenaditi kad se bude čitala moja oporuka", glasi Barezina posljednja želja

Poznata koprivnička menadžerica i osoba kontroverznog života Mara Bareza preminula je preklani u siječnju

Višegodišnjoj sagi oko nasljedstva pokojne Mare Bareze, poznate koprivničke menadžerice i humanitarke koja je umrla prije dvije i pol godine i iza sebe ostavila golemo bogatstvo, čini se, ne nazire se kraj.

Prema ostavinskoj raspravi, Filip Glavaš, sina Branimira Glavaša kojeg je Mara Bareza voljela poput svog djeteta, naslijedio je cijelu njezinu imovinu; velebnu kuću i druge nekretnine, pokretnine i sve bankovne račune.

Nezadovoljni takvim raspletom ostavinske rasprave, Barezini bratić i sestrična Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky pokrenuli su građansku parnicu na Općinskom sudu u Koprivnici kojom pokušavaju osporiti odluku suda da ostavština pripadne upravo Filipu Glavašu.

Kako nam je kazala poznata koprivnička odvjetnica Katarina Vuljak, koja u tom postupku zastupa Filipa Glavaša, tijekom dosadašnjih ročišta provedeni su svi dokazi te je završeno vještačenje.

– Stručni tim s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji je obavio vještačenje, zaključio je da je gospođa Mara Bareza bila zdravstveno i mentalno sposobna dati izjavu svjedokinjama da svu svoju imovinu ostavlja Filipu. S tim zaključkom vještaka protivna strana, Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky, bratić i sestrična gospođe Bareze, nije bila suglasna te traže da se vještaci saslušaju na sudu. No, sve to skupa ne bi trebalo pretjerano dugo trajati i vjerujem da će prvostupanjska presuda biti uskoro donesena – otkrila nam je odvjetnica Katarina Vuljak.

– Nakon što je Podravski list pisao o cijeloj toj mučnoj situaciji, Viktor Flatz me prijavio Odvjetničkoj komori da dajem povjerljive podatke novinarima, tako da sam se morala očitovati o cijelom slučaju i to je također još uvijek u postupku – požalila nam se odvjetnica Katarina Vuljak.

Barezina vila u Koprivnici

“Ovo moje liječenje ne ide na dobro. Izgleda da živa neću doći natrag u Koprivnicu. Hoću da znate da sam ja sastavila pisanu oporuku, napisala sam svojom rukom i stavila u škrinju s dokumentima u svojoj kući. U oporuci sam napisala da je moj jedini nasljednik Filip Glavaš iz Osijeka, kojeg ja zovem svojim sinom. Pitam se tko će poslije moje smrti hodati po mojoj kući, pa ako se ta moja oporuka ne nađe, ja vam sad kažem da je Filip Glavaš moj jedini nasljednik i tako mora biti poslije moje smrti. Ja ne želim da mene naslijedi bilo tko od moje familije i oni će se jako iznenaditi kad se bude čitala moja oporuka”.

Oporučne su to Barezine riječi izrečene s kreveta zagrebačke kliničke bolnice Merkur 16. siječnja 2016. godine, nešto iza 16 sati. Samo dva dana prije smrti. Svoju usmenu oporuku Bareza je izgovorila dvjema najboljim prijateljicama koje su do zadnjeg bdjele nad njezinim samrtničkim uzglavljem: Darinki Mikačić iz Koprivnice i Mirni Jurković iz Osijeka.

Barezine su prijateljice upravo takve izjave ovjerile kod javnog bilježnika, pa je ostavinska rasprava bila vrlo brzo okončana.

“Utvrđuje se da su na zapisniku 11. ožujka 2016. svjedoci usmene oporuke dali javnom bilježniku oporučiteljičinu izjavu te se oporučnim nasljednikom Mare Bareze proglašava: Filip Glavaš, s prebivalištem u Osijeku, Stonska 5, rođen 1991. godine. Prisutni zakonski nasljednici upoznati su sa sadržajem izjava svjedokinja usmene oporuke, Darinke Mikačić i Mirne Jurković, nakon čega izjavljuju da su sa svime u potpunosti suglasni te izjavljuju da je i prema njihovim saznanjima prava volja ostaviteljice bila da je Filip Glavaš njezin jedini zakonski nasljednik”, piše u zaključku s ostavinske rasprave održane u Koprivnici.

No, nakon toga uslijedila je tužba Barezinih rođaka koji su isključeni iz oporuke i cijeli je slučaj još na sudu. U tužbi su rođaci tvrdili kako Bareza zbog teškog zdravstvenog stanja nije bila mentalno sposobna dati usmenu oporuku. Barezina imovina pak procjenuje se na više milijuna eura.

Što se policijske strane priče tiče, tu slučaja više nema. Nakon smrti Mare Bareze dogodile su se dvije provale i policija je postupala samo po tim predmetima. No, spominjao se nestanak navodne pisane oporuke i nekih drugih vrijednih stvari koje nisu bile obuhvaćene provalama.

– Nije bilo prijave policiji, tako da našeg postupanja nije bilo – šturo nam je prošli tjedan odgovorio policijski glasnogovornik Dražen Laljek na naš upit jesu li policijski službenici istraživali nestanak navodne pisane oporuke i te vrijednih bundi i drugih uspomena pokojne poznate menadžerice o čemu su Barezini rođaci podosta govorili nakon njezine smrti.

Na grobu još nema spomenika

Uza sve to, zbog postupka osporavanja ostavinske rasprave Mara Bareza i dalje nema spomenika na grobnom mjestu kojeg je Filip Glavaš platio čak 90.000 kuna. Odvjetnica Katarina Vuljak nam je rekla kako joj je izuzetno žao što spomenik kojeg je Filip Glavaš naručio i platio još u svibnju 2016. godine i dalje stoji nepostavljen, i to zbog toga što Viktor i Vesna nisu željeli dati pristanak kako bi se odradila papirologija oko postavljanja spomenika.

– Spomenik je napravljen, napravljena je i posebno izrađena bista pokojne Mare Bareze, no za postavljanje na grob bila je potrebna dozvola koju izdaje Komunalac koji upravlja koprivničkim grobljem. No, Komunalac takvu dozvolu nije mogao izdati zbog toga što nasljednik imovine, pa tako i grobnog mjesta, još nije proglašen upravo zbog osporavanja oporuke – objasnila nam je prije dvije godine poznata koprivnička odvjetnica.

– Na toj raspravi zamolila sam Viktora i Vesnu da barem daju suglasnost za postavljanje spomenika jer je već tada bio izrađen, a Filip je silno želio da se Mari čim prije napravi spomenik. Njihova odvjetnica izjavila je da se oni tome protive, a danas se svi pitaju zašto ta žena nije zaslužila spomenik – s nevjericom je tada kazala Katarina Vuljak. (ke, sm)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.