MARIJA MARICA HASAN – ŽIVOT I DJELO JEDNE PEŠČANKE

15.07.2021. 08:58:00

Uz pjesmu „Podravino moja mila“, za đurđevački kraj poznata je i pjesma "Đurđevečki Picoki" („Zakaj nam vele Picoki“). Pjesma koja govori o legendi, obrane Đurđevčana od silnog Turčina Ulama bega. O dosjetljivosti starice, koja je kapetanu Grada savjetovala da ispali posljednjeg pevca na Turčine, jer glad nisu mogli pobijediti, a jedan piščok ne bu prehranio seljake, prognane iz okolnih mjesta, kao ni branitelje grada. Tom legendom ili pričom o nastanku Picoka, Đurđevčani od 1968. godine prikazuju scenski prikaz "Legenda o Picokima". Jedna pjesma koja se često koristi u istom je i pjesma "Đurđevečki Picoki", te se stvorila ideja ta to bude službena himna "Legende o Picokima".

ĐURĐEVEČKI PICOKI

Zakaj nam vele Picoki, Picoki

zakaj nam vele Picoki, Picoki?

 

I denes se čuje pripovetka stara,

kak' je baba s pevcom Turce oterala.

Turska vojska pred tvrđavo došla,

zrušiti jo šteli, al' so se zvarali.

 

Zakaj nam vele Picoki, Picoki

zakaj nam vele Picoki, Picoki?

 

Tvrđava je bila zidom ograđena,

nišče v nuter neje mogel dojti z vuna.

Turci so čekali, jako zaklinjali,

nek gladni vmirjajo, ka se ne predajo,..

 

Zakaj nam vele Picoki, Picoki

zakaj nam vele Picoki, Picoki?

 

 

Na srečo je došla jedna žena stara,

pevca je donesla, i postija rekla:

"Draga moja deca, vi ovoga pevca

Turcem sad pošlite, s topom preitite."

Zakaj nam vele Picoki, Picoki

zakaj nam vele Picoki, Picoki?

 

Nek si Turčin misli da mi nesmo gladni,

spazili so pevca, otišli so jadni.

Baš je tak i bilo, Turce rasrdilo,

kad so vidli ovo, bilo je gotovo.

 

Zakaj nam vele Picoki, Picoki

zakaj nam vele Picoki, Picoki?

AUTORI PJESME: Tomo Gašparić i Marica Hasan (05. 03. 1967.)

 

Uz pomoć roditelja i braće Franje i Tome njen se san ostvario. Snimila je s braćom prvu ploču 1965. godine, pod nazivom „Đurđevečki Picoki“. Uz godine preslušavanja pjesme, rodila se ideja ta pjesma bude himna đurđevačkog kraja.

Ove godine Marica Hasan obilježava 53. godišnjicu svog umjetničkog rada. Nije obrazovana glazbenica, ali njezin glas ne bi ubrzao ni puno poznatije pjevače. Rođena je u obitelji Kate i Martine Gašparić, 1939. godine. i od malih nogu pokazivala je talent za pjevanje i recitiranje, a kao osnovnoškolka san joj je bila postati pjevačica. I tako je 1959. god. u Đurđevcu, na predstavi "Mikrofon je tvoj", s bratom Franjom osvojila je prvu nagradu u duetu i tako započela svoj daljnji rad u pjevanju.

Nadalje snima se prva gramofonska ploča s pjesmama: „Đurđevečki Picoki“ "Ženo moja kak' ti znaš", "Pozdrav majci" i "Tebi za rođendan" , a u tome joj je pomagao brat Tomo. Tih godina  uz tada poznati ansambl "Braća Gašparić", kao vokalna solistica objavila je i drugu ploču  s pjesmama"Od Osijeka pa do Varaždina", "Već je mnogo dana prošlo" „U vrbiku pokraj Drave“, „Ja sam cura Podravka“. "Braću Gašparić" u to su vrijeme činili Tomo i Franjo Gašparić, Drago Burulic i Stjepan Kenđelić-Pišta. Uz glazbeni sastav svoje braće, nastupala je i s drugim sastavima, a najbolje pamćeni nastup s pokojnim Blažem Lengerom u restoranu Zagrebačke pivovare.  Te nesigurne,  1971. godine, Marica i "Braća Gašparić"  izveli su pjesme "Ustani bane" i "Hrvatica ja sam mlada ", u ono doba, jako opasno. No, ona sama ističe da najviše pamti i pamti svoj prvi nastup u domu "Peski", jer je s "Braćom Gašparićem", pjevala na seoskim zabavama i svadbama, što je u to vrijeme bilo uobičajeno i za druge ansamble. Kasnije je imala uspješne nastupe na festivalima i gostovao na radio postajama. Snimio je i kasetu, 1991. godine. na kojoj je i sama napisala nekoliko tekstova za pjesme, poput "Konji vrani", "Magla je prošla" i "Već je mnogo dana prošlo". Dok je treća ploča bila: „Lepe so ti Virovske Širine“, „Ćuk sedi“, „Brala majka tikvanjice“, „Oj, ftičica malena“. Marica je snimila i  dva dupla CD, pod nazivom "Pjesmom i srcem kroz Podravinu" i  "V srce sam te dela" i  audio kasetu "Lepe so ti Virovske Širine". Dok je pisan ovaj članak, a pošto ni Marica nema više gramofon imao sam užitak slušati pjevanje uživo, samo mali dio njenih pjesama.

Kako je započelo u krugu obitelji, tako se i nastavilo, ovaj put sa sinom Zdravkom, 2004. godine izdaje dvostruki CD pod nazivom "Pjesma i srce kroz Podravinu", koji sadrži 30 pjesama.

Marica Hasan ima zbirku pjesama, odnosno 78 bilježnica, a na dan 14. 07. 2021. godine upisala je 13 283 pjesmu, žalosno je da se to nema gdje pospremiti, na bilo koji način zaštiti, jer to nije sam rad Marice Hasan, nego kulturna baština cijele Hrvatske.

Za svoj osebujan rad, Grad Đurđevac je 2011. godine Marici Hasan je dodijelila "Nagradu za životno djelo grada Đurđevca". U njenoj zbirci ima još oko 50-tak raznih priznanja i zahvalnica, a sve to se nema gdje pospremiti i jako je žalosna da toliki trud i rad nema mjesta negdje gdje bi to bilo vidljivo, bitno je da se sačuvao njezino životno djelo. Poezija, vezenje, pisanje knjiga.....kaže se da slika vrijedi više od tisuću riječi, ali kod Marice ima barem tisuću fotografija, jer čuva svaki urađeni materijal. Neopisivo što sve u tome ima. Od gramofonskih ploča, radio kaseta, članskih uradaka, a jedan nam je upao u oko, a to je razgovor s njenim nećakom Ivicom Gašparićem Gapetom (jabuka ne pada daleko od stabla) koji se u Americi bavi pisanjem pjesama za naše iseljene Hrvate i nas u Domovini.

Pomalo skromna, toliko pjesama, recitala, razne građe, javnih nastupa, ne zna kamo bi s tim, a sad već u 82 godini života i dalje stvara, ali nema nekog tko bi pomogao da se to sve sačuva. U Podravini, rijetko tko nije čuo za Maricu Hasan, imala je tri nastupa u emisiji "Lijepom našom", gdje pjevala pjesme "Podravino moja mila", solo, a potom i u duetu s pokojnim Tomislavom Ivčić, te jednom je otpjevala "Iz Đurđevca ti pozdrave šaljem".

Nemoguće je sve opisati o Marici Hasan, napisati svaki njen rad, skromna, sramežljiva, ne želi se nikome moliti, a voljela bi da se njezini radovi nekako sačuvaju, te ostanu kao baština na kajkavskom dijalektu. Osim, pjesme, recitala, Marica se bavi ručnim radom od konca na platnu.

Sliku su izlagane diljem Hrvatske, a ima oko dvije tisuće radova. Da je netko ima toliko raznog materijala i dobrog sponzora, ove brojke bi stvorile milijardera.

K tome treba još dodati, da je Marica izdala 5 knjiga s pjesmama koje je sama pisala.

 

Moja povjest!

 

U životu mojem nisam

mnogo knjiga pročitala,

ali zato na tisuće,

pjesama sam napisala.

 

Nemam laptop ni mašine

s penkalom se uvijek služim,

bilježnice i papiri

s tim si život produžim.

 

Rukopis moj u toj teci

oznaćava dalnji tijek,

ja ću pisati to već znaju

mnogi ljudi cijeli vijek.

 

Pa će netko poslje mene

možda za sto godinica

prepoznati moje djelo,

s potpisom, Hasan Marica. (09. 07. 2021. Marica Hasan)

 

Teško je sve opisati, pa će jedan dio biti prikazan kroz foto galeriju.

I još da ne zaboravimo, glumila je i pjevala u filmu "Cigani ne lete u nebo", s pjesmom "Čergo moja, Čergice", koja je snimljena u Đurđevcu, a sve je organizirao pokojni Mladen Trnski.

DŠ: Picok je Legenda o Đurđevcu, ovaj kraj nekad je bio Panonsko more, krasili ga Đurđevečki Peski. Jesu li Peski izvorno ime ili Pijesci, te tko je promijenio kulturnu baštinu?

MARICA: Koliko se ja sjećam rođena sam i odrasla na Peske, tak je negdar bilo, pa bi valda tak i trebalo ostati.

I bez obzira na godine, o kojima ne vodi brigu, jedino čega se boji, to je zdravlje, samo stvara, a meni kao autoru članaka i navijača obećala je napraviti grb Dinama, koncem na platnu. I ide naša Marica, korak po korak ide dalje.

Pa hvala ti na svemu Marice, na raznim djelima i svemu ćemu si svojim dijelima pridonjela, a živi od skromne mirovine.

* članak napisan je uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Dražen Šemovčan Šeki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.