Markić je HDZ-u otela potporu Crkve, a bez njih neće dobiti izbore! Karamarku se ljulja tlo pod nogama?

06.02.2014. 18:33:36

1_215684

Potporu Crkve uz podršku Željke Markić dobiva Savez za Hrvatsku. Hoće li to ugroziti HDZ i njihova šefa Tomislava Karamarka?

Predizborna kampanja za euroizbore bacila je najveću oporbenu stranku u ozbiljne probleme i pred HDZ-om su, čini se, teški dani. Nakon izjave Josepha Daula da pravašici Ruži Tomašić nije mjesto na njihovoj listi za izbore radi njenog euroskepticizma HDZ se našao u ozbiljnim problemima jer ozbiljno su računali na njene glasove. No, uz više nego jasne poruke iz Europe, opstaju im dvije podjednako loše opcije. Prva je da na izbore idu bez pravašice, a to bi vodilo ka dodatnom razjedinjavanju "desnice" i rasipanju glasova, što znači lošije rezultate za HDZ. Time bi se ugrozio i položaj šefa stranke Tomislava Karamarka. Druga je opcija da se ogluše na oštre poruke te na izbore odu s Tomašićkom, što bi pak značilo pokretanje procedure kažnjavanja. Ako sukob bude žestok moglo bi to rezultirati izbacivanjem iz kruga europskih pučana, što također nije dobro za oporbenjake i Karamarka.

Dok u HDZ-u strahuju zbog pravašice, pojavio se novi problem u obliku Saveza za Hrvatsku kojega čini devet stranaka, uz potporu nove liderice desnice, Željke Markić. Savez podršku ima i od Stožera za obranu Vukovara, čijem je referendumu Karamarko nedavno okrenuo leđa. Ali za Savez je posebno značajna Markićkina podrška. Ona svoj značaj i sve veći utjecaj nije prepustila HDZ-u već se okrenula Savezu kojem je pristupila i njena stranka Hrast. Premda su euroizbori značajni, oni znatno važniji jesu parlamentarni izbori, a sudeći prema najavama i stavovima niza analitičara novi desni blok ima dobru startnu poziciju. Ono što bi moglo posebno poljuljati HDZ jest što gubeći potporu šefice inicijative U ime obitelji gube potporu Katoličke crkve koju su dosada uživali. Javna je tajna da su crkvenjaci na izborima oduvijek stajali iza HDZ-a, neki čak i otvoreno. Sada bi se pak po prvi put moglo dogoditi da se crkvenjaci priklone Markićki te time poljuljaju najveću oporbenu stranku.

Savez je oko sebe okupio domoljube, demokršćane i pravaše koji samouvjereno kreću na scenu, a prema mišljenju mnogih analitičara oni su nova snaga desnice i put za sve razočarane dosadašnjom politikom HDZ-a. I dok bi Kukuriku koaliciji račune mogao pomrsiti Orah s Mirelom Holy te nova Gabrićeva stranka Nacionalni forum oporbenjacima bi se na putu mogao naći novi blok. Karamarkove mogućnosti sada su prilično ograničene jer preostaje mu formiranje novog, ali već viđenog bloka s HSS-om, Blokom umirovljenika, Tomašićkin pravašima i eventualno HSLS-om.

No, dok on spaja kockice i pokušava dobiti izbore vraćajući se Tuđmanovoj politici njegova pozicija unutar stranke na klimavim je nogama. U njegovim redovima zamjeraju mu nesigurnost i krutost te nevjerodostojnost, a sudeći prema anketama ni HDZ-ovi birači u njemu nisu prepoznali novog vođu. Za mnoge on je usputni predsjednik bez karizme. No, vrijeme i birači pokazati će jesu li u Savezu uz potporu crkve prepoznali novu snagu desnice, ili će se Hrvati po običaju ipak ponovno okrenuti HDZ-u s crkvom ili bez nje.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.