MASAKR U BIJELJINI: Nezapamćen zločin Arkanovih ‘Tigrova’ nad bošnjačkim civilima

02.04.2021. 10:18:00

Početak travnja 1992. godine označio je početak rata protiv Bosne i Hercegovine, kao i nastavak realizacije projekta Velike Srbije koji je u Hrvatskoj bio započet.

Najtragičnije je to osjetila  Bijeljina  u kojoj su sa  01.  na  02. travnja 1992 . nahrupili  Arkanovci  i ostale srpske paravojne jedinice.

Tome je svjedočio  Ron Haviv , fotoreporter svjetskog glasa koji je snimljen jednom od najpotresnijih ratnih fotografija. 

Šokirani fotoreporter promatrao ubijanje

“Pitao sam Arkana mogu li ići s njegovim ljudima i on je pristao. U jednom trenutku došli smo do džamije, gdje smo uzeli Hajrušu Ziberiju, makedonskog Albanca kao taoca. Preko puta je bila kuća, okružena visokim zidom, gdje su mnogi skriveni u podrumu. Izveli su ženu i muškarca na ulicu. Bili su Abdurahmanu i Bejtullahu Pajazitiju. I oni su bili iz Makedonije, u Bosnu su se doselili zbog posla. Bilo je puno vikanja i vrištanja, sa svih strana, a Tigrovi su se derali da ništa ne slikaju. Prvo su upucali muškarca, a onda i ženu. Nekoliko trenutaka poslije izvješća su i Ajšu Šabanović, muslimanku, i nju su upucali. Dok su njih troje tako na ulici ležali i umirali, ili su već bili mrtvi, fotografirao sam Tigrove kako prolaze kraj njih ”, ​​ispričao je Ron Haviv,

Foto: Ron Haviv

Tog dana u Bijeljinama ubijeno je oko 50 potpuno nedužnih civila koji uopće nisu snašli jer rat u BiH tada još praktički nije bio u ratu. Upravo ovaj nezapamćeni zločin na koji ništa nije upućivalo, smatra se početkom rata u BiH. 

Novinar 'za dlake' izbjegao smrt

Novinar i publicist  Jusuf Trbić , 2. travnja 1992. odveden je u zgradu Kriznog štaba gdje je bio pretučen skoro do smrti. Mučiteljima je doveo vojvodu Mirka Blagojevića, oslobodio ga je Željko Ražnatović Arkan, s namjerom da egzekuciju čuvenog novinara ostavi za kasnije. Trbić je vidio leševe civila i pretučene ljude, koji se i danas vode kao nestali ili su kasnije pronađeni mrtvi. Uspio sam preživjeti zahvaljujući Đorđu Krstiću i pobjedi. Nakon rata se vratio, napisao i objavio više knjiga o zločinima u Bijeljinama:

“Uporno ponavljaju laži da su obranili i oslobodili Bijeljinu. Od koga? Kada postavite to pitanje, nitko vam ne zna za njega. Kažu da su bile borbe, ali ne kažu kako nijedan od tih boraca, ni na jednoj strani, nije ranjen niti ubijen. Ubijeni su samo civili, koje ne žele više spominjati “, kaže Trbić za DW i podsJeća da je Bijeljina tada bila potpuno u rukama SDS-a, policije i vojske.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: SV/Foto: Ron Haviv

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.