Masovna uhićenja prosvjednika, zapaljeni uredi!

03.06.2013. 14:05:11

Stotine uhićenih prosvjednika i žestoki sukobi policije sa sve većom masom Turaka, koji se priključuju demonstracijama, rezime je protekle noći u toj republici na jugoistoku Europe. Premijer Erdogan prosvjednike naziva teroristima, a oni pak traže - njegovu ostavku. Četvrti dan zaredom, sad je već očito, sukob zbog najavljene prenamjene parka Gezi, uz trg Taksim u Istanbulu, gdje je vlast odobrila gradnju trgovačkog centra, pretvorili su se u žestoke sukobe policije i prosvjednika, protivnika vlade premijera Recepa Tayyipa ErdoganaTurski prosvjednici optužuju Erdoganovu vladu da želi 'islamizirati' društvo. >>Prosvjedi diljem Turske se nastavljaju, dosad uhićeno 1.700 ljudi Noćas su također zabilježeni sukobi policije i prosvjednika u nekoliko gradova, a u Izmiru su zapaljeni i uredi vladajuće stranke AK. U Istanbulu su se prosvjednici koristili dijelovima nadstrešnica na autobusnim stajalištima, kockama iz kolnika i prometnim znakovima, kako bi podigli barikade na glavnoj prometnici uz Bospor, gdje su tijekom noći izbili teški sukobi. Ulice oko sjedišta predsjednika turske vlade Tayyipa Erdogana zatvorene su, a policija je suzavcem zaustavila prosvjednike. Nekoliko stotina ih je uhićeno, nakon što je policija upala u trgovački kompleks u Ankari, gdje su se sklanjali prosvjednici. >>VIDEO Turski prosvjed u 90 sekundi: Suzavci, krv, kaos! Iz samih turskih gradova stižu nam ekskluzivne fotografije tamošnjih stanovnika s kojima smo stupili u kontakt. Iako je bilo nagađanja kako se Erdoganova vlada upustila u zabranu društvenih mreža, kako doznajemo, zasad su 'tek' hakirali Halk TV, besplatni i nezavisnu kanal, koja je uživo prenosio prosvjede. To je kanal koji se može gledati na digitalnim platformama D-Smart, Turksat 3A i Digiturk. Studenti medicine samoinicijativno su se organizirali i pomažu ozlijeđenim sunarodnjacima, javljaju stanovnici Izmira i Istanbula za Dnevnik.hr. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.