MATIĆ I GLOGOŠKI BEZ POZDRAVA NA ISTOM MJESTU

05.05.2015. 17:33:41

Đuro Glogoški kratko je rekao kako ovdje kod masovne grobnice nije ni mjesto ni vrijeme za bilo kakve rasprave

TOPUSKO - Ministar branitelja Predrag Matić i vođa prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški bili su u utorak u Gređanima, selu kod Topuskog, na otkrivanju spomen obilježja masovne grobnice. No, nisu se pozdravili, nisu se čak i pogledali, iako su na komemoraciji bili relativno blizu jedan drugom. Zbog, kako su rekli, pijeteta prema mjestu i događaju kojem nazoče, suzdržali su se od komentara i međusobnih optužbi. Mnistar Matić je rekao da je što se tiče međusobnog pozdravljanja, njegova ruka za pozdrav uvijek pružena, no da tu pruženu ruku netko treba i prihvatiti. Đuro Glogoški kratko je rekao kako ovdje kod masovne grobnice nije ni mjesto ni vrijeme za bilo kakve rasprave. Upitan hoće li biti nastavljen dijalog, hoće li doći do susreta premijera i vođa prosvjednika iz Savske, ministar branitelja rekao je kako je dijalog uvijek potreban i dobar, ali da se do dijaloga ne dolazi ultimatumima.
Ministar i vođa prosvjednika nisu se niti pogledali (Foto: Mate Piškor / CROPIX) - Pogledao sam rječnik stranih izraza, znam razliku između dijaloga i ultimatuma pa predlažem da i drugi to nauče, rekao je Matić. Govoreći prigodom otkrivanja spomen obilježja, ministar Matić istaknuo je kako su branitelji, vojnici, odlazeći u rat znali kojim se rizicima izlažu. Civili pak ne bi smjeli biti žrtve, oni su vjerovali svojim dojučerašnjim susjedima, ali su svejedno ubijeni. Bez odgovora je pitanje zašto, a oni koji znaju odgovor, koji znaju gdje su pokopani nestali civili i branitelji, oni šute 24 godine. Zato je ovaj spomenik upozorenje da ne smijemo zaboraviti što se dogodilo, rekao je Matić. Na mjestu gdje je otkriveno obilježje masovne grobnice u Gređanima, srpski agresor je u ranu jesen 1991. godine ubio i pokopao osam osoba, šest civila i dvojicu branitelja, od čega je četvero iz sela Gređani, troje iz Poskupske Slatine, a jedan je državljanin BiH. Sisačko-moslavačka županija druga je po broju žrtava u Domovinskom ratu, odmah iz Vukovarsko-srijemske. U županiji su postavljena 43 spomen obilježja masovne grobnice, iz njih je ekshumirano 719 osoba, od kojih su 592 identificirane. Traga se za još 220 nestalih.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.