Matić o izvješću o pobačaju kojim je uzrujao Crkvu: Progone me krici silovanih žena

23.06.2021. 19:10:00

ZASTUPNIK u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić (Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata - S&D) ovih se dana našao na udaru hrvatske desno-klerikalne ekipe zbog Izvješća o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u kontekstu zdravlja žena. Matić je to Izvješće izradio kao član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost te će se o njemu u Europskom parlamentu raspravljati danas, dok sutra ide na glasanje.

Protivnici prava na pobačaj u Hrvatskoj i ostatku Europske unije su se poprilično uzrujali zbog Matićevog Izvješća.

Zekanović pozvao da se glasa protiv Matićevog Izvješća

Tako je napadu na Matića svoje slobodno izlaganje u saboru jutros posvetio zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, poznat po svojim ultrakatoličkim stavovima. 

"Tim Izvješćem želi se naložiti svim članicama da pobačaj bude legalan i svima dostupan, odnosno želi se onemogućiti bilo koje nacionalno zakonodavstvo da ubuduće donese zakon kojim bi se štitio život. To nije sve, želi se ukinuti i pravo na priziv savjesti. Međutim, imamo i države koju su malo više suverene od nas, npr. Slovačka, u kojoj je prije par dana donesena Rezolucija kojom se odbacuje ovakvo izvješće", rekao je Zekanović.

Najavio je da će Hrvatski suverenisti, sukladno članku 214. Poslovnika Hrvatskog sabora, dati u proceduru Rezoluciju po uzoru na Slovačku  kako bi se i u Hrvatskoj odbilo ovakvo izvješće.

 "Na kraju, želim ukazati na jednu nelogičnost. 39 zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora potpisalo je Peticiju protiv ovog Izvješća. Pitam te potpisnike jesu li svjesni za što oni dobivaju plaću - da bi potpisivali peticije ili da bi u ovom Hrvatskom saboru donosili zakone sukladno svom političkom i svjetonazorskom opredjeljenju. Svi su pro-life kad treba potpisati peticiju ili otići na Hod za život, ali kad treba u Hrvatskom saboru donijeti ili potpisati zakon o zaštiti života, onda ih nema", naglasio je Zekanović.

"Pozivam sve potpisnike ove Peticije neka napišu svoj zakon o zaštiti života ako im zakon koji su predložili Hrvatski suverenisti ne odgovara i imaju moju bjanko podršku - bjanko potpis", apelirao je na kraju.

HDZ-ov eurozastupnik Sokol: Matić promovira pobačaj

Slične optužbe na Matićev račun iznio je i HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol.

"Izvješće je paušalno, neutemeljeno i pravno netočno. Naime, izvjestitelj odmah na početku navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Riječ je o definiciji koja nema uporište u niti jednom pravno obvezujućem dokumentu, već se isključivo radi o definiciji koju koristi jedan interesni neformalni forum koji se zalaže za promociju pobačaja. Kao takva, definicija spolnog i reproduktivnog zdravlja apsolutno je sadržajno neprihvatljiva", rekao je Sokol.

HDZ-ov eurozastupnik smatra da Matić promovira pobačaj.

"Izvjestitelju je problem institut prava na priziv savjesti, koji je zapravo civilizacijski doseg u punom smislu riječi. Time izravno dovodi u pitanje i hrvatske zakone kojima se izričito jamči pravo na priziv savjesti i to Zakonom o liječništvu,  Zakonom o sestrinstvu, Zakonom o stomatološkoj djelatnosti, ali i Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji. Pravo na priziv savjesti jamči se i Rezolucijom 1763 (2010) Vijeća Europe. Osim toga, izvjestitelj želi javnim novcem financirati rad udruga koje promoviraju pobačaj i dijeliti tablete koje izazivaju pobačaj. Iz svega navedenog očita je tendencija promoviranja pobačaja u Izvješću", optužuje Sokol.

U sličnom tonu nastupio je i HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler, čija je supruga svojedobno nastupala na ultrakonzervativnom TradFestu.

Napad profesorice obiteljskog prava i poznate obiteljašice Dubravke Hrabar

Naravno, priliku da napadne Matića i njegov rad nije propustila ni profesorica obiteljskog prava Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, poznata obiteljašica koja svoj znanstveni autoritet često koristi za promoviranje svojih vjerskih uvjerenja.

Ona se oglasila na portalu Željke Markić, Narod.hr, u tekstu pod naslovom "Matićevo Izvješće otvoreno krši prava djeteta". 

"Ponajprije, parafrazirala bih filozofa Jean Jacques Rousseaua koji je rekao kako sloboda čovjeka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti što ne želi. Iz toga proizlazi zahtjev da sve što želimo ne može postati ljudsko pravo. Stoga i pobačaj ne može biti ljudsko pravo, već zdravstvena usluga, uz najčešće nevinu kolateralnu žrtvu, a to je nerođeno dijete", napisala je između ostaloga Hrabar.

Ona očito ignorira mogućnost da ima žena koje ne žele roditi te da bi zabrana pobačaja dovela baš do kršenja Rousseauove definicije slobode, tj. da bi se žene tjeralo da moraju učiniti ono što ne žele. Dok je pobačaj legalan i dostupan, svaka žena ima priliku odlučiti želi li roditi ili ne.

Hrabar optužuje Matića da je njegovo Izvješće napisano "u duhu LGBTIQ agende", da ima prijedloga koji su "monstruozni" te da bi nas moglo uvesti u "mračna vremena iz ne tako davne povijesti kad ljudska prava ni dostojanstvo nisu bili važni".

Nije moglo proći ni bez hrvatskih biskupa. Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et Pax poručila je u srijedu da eurozastupnici trebaju odbaciti rezoluciju o općem pravu na pobačaj, koju je sročio SDP-ov zastupnik Fred Matić, jer smatra da je riječ o teškoj povredi prava djeteta.

Matić: Ovo je nastavak mog pomaganja žrtvama seksualnog nasilja

U svakom slučaju, očita je orkestrirana kampanja klerikalne desnice protiv Matićevog Izvješća pa smo se oko svega toga za komentar obratili njemu.

Za početak nas je zanimalo kako je uopće došlo do toga da se bavi ovom temom u Europskom parlamentu.

"Kada sam došao u Europski parlament, uključio sam se u rad tri odbora. To su Odbor za ribarstvo, Odbor za kulturu i obrazovanje i Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost. U zadnjem odboru zapravo ima prilično malo muškaraca, volio bih da su kolege više zainteresirani za tu temu. Meni je bavljenje tom tematikom nastavak onoga što sam radio kao ministar branitelja, konkretno mislim na zakon po kojem se obeštećuju žrtve seksualnog nasilja iz rata. Mnogi kolege u Europskom parlamentu su impresionirani tim zakonom, kažu da toga inače nema u postkonfliktnim društvima. Žao mi je što je taj zakon ostao u sjeni čitave situacije sa šatorašima", kaže Matić.

Matić ističe da je duboko proučio temu pobačaja, da se konzultirao s mnogim aktivisticama koje se bave reproduktivnim pravima žena itd. "Meni nije problem učiti", kaže Matić i dodaje da je posve deplasiran komentar saborske zastupnice u klubu Mosta Marije Selak Raspudić, koja je izjavila da se Matić u ženska prava razumije koliko ona u branitelje.

"To su šatoraši 2.0, uspoređuju me s Hitlerom i šalju mi morbidne slike"

Što se tiče kritika HDZ-ovog eurozastupnika Sokola, Matić na njih nije htio detaljnije odgovarati.

"Samo mogu reći da je njega stranka ugurala u Europski parlament, dok su mene izabrali građani", kaže Matić. Dodaje kako ima nekih članica Unije, a među njima je nažalost i Hrvatska, koje kao da su u EU ušle samo radi europskog novca, ali ne i europskih vrijednosti.

Matićevo je Izvješće izazvao dosta interesa javnosti, napose zbog organizirane kampanje klerikalne desnice. Dobiva i prijetnje.

"Ja to zovem šatoraši 2.0. Dobio sam tisuće mailova, to je očito organizirano. Uspoređuju me s Hitlerom, šalju mi morbidne slike i lutkice fetusa", navodi Matić, kojega sve to i nije pretjerano dojmilo niti pokolebalo.

"Najviše mi smeta što se stalno šire laži i što većina onih koji napadaju ono što sam napisao uopće nisu ni pročitali. Primjerice, ističu da je to tema koja je u nadležnosti nacionalnog zakonodavstva. Točno, to i navodim na početku Izvješća. Onda kažu da zagovaram pobačaj. Opet netočno. Zagovaram pravo na izbor i dostupnost pobačaja za žene koje se na to odluče. No Izvješće se bavi još mnogim drugim temama, poput edukacije, prevencije i slično, a oni sve to ignoriraju i samo ponavljaju 'abortus, abortus'. Čak nisu u stanju ni reći da se s nekim dijelovima Izvješća slažu, a s nekima ne, sve je samo 'abortus, abortus' kod njih", smatra Matić.

"Sve sam prebolio, ali ne i krike silovanih žena. I sad da netko kaže tim ženama da ne smiju pobaciti"

Ističe da je pobačaj odluka žene.

"Ja imam sestru. Pa ne mogu o tome hoće li ona pobaciti odlučivati Željka Markić ili Miroslav Škoro! O tome ne mogu odlučivati ni ja. To je njena odluka", objašnjava Matić kako gleda na sve to.

Za njega to nije samo politička, nego i osobna tema.

"Svašta sam doživio u ratu, imao sam PTSP. Prijatelj mi je umro na rukama, prebolio sam to. Ali ono što me i danas proganja iz vremena kad smo bili u srpskom logoru u Sremskoj Mitrovici su krici žena koje su silovali. Sve sam prebolio, ali te krike ne. I zamislite sada da netko dođe i kaže tim ženama da ne smiju pobaciti plod koji je nastao silovanjem", naglašava Matić.

"Tretiraju žene kao inkubatore"

SDP-ov europarlamentarac smatra da desničari "žene tretiraju kao inkubatore". Smeta mu i što se tvrdi da u Izvješću želi zabraniti priziv savjesti. Kaže da to jednostavno nije točno, te da pledira za to da svaka bolnica ima ginekologa koji vrši pobačaje. "Dakle, ako četvorica imaju prigovor savjesti na to, peti ga ne može imati", kaže.

Zato je i u Izvješću tu tematiku formulirao kao problem "uskrate medicinske usluge iz osobnih razloga", a ne kao priču o prigovoru savjesti, što pak forsira klerikalna desnica.

U svakom slučaju, sutra ćemo znati kako je Matićevo Izvješće prošlo u Europskom parlamentu i je li desno-klerikalna kampanja protiv njega bila uspješna. 

Izvor: index.hr

Izvorni autor: Gordan Duhaček/Foto: FAH/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.