Matić za N1 o Vukovaru: Nije bilo dobro, loše sam se osjećao

20.11.2014. 14:07:02

Što se doista događalo u Koloni sjećanja u Vukovaru i kako je državni vrh ipak uspio položiti vijence na Memorijalnom centru, u emisiji Novi dan na N1 televiziji u Temi dana govorio je ministar branitelja Predrag Matić.

Upitan žalosti li ga što mnogi na shvaćaju koliko je teško bilo tijekom Domovinskog rata, Matić odgovara: "Žalosti me, ali pokušavam shvatiti da mlade generacije ne znaju mnogo o tome. Ministarstvo radi na tome da uspomena na Domovinski rat ostane", kazao je Matić Tihomiru Ladišiću. "Branitelji trebaju biti prisutni u društvu, ali diskretno i nenametljivo, da nam se ne bi ponovila sudbina partizana koji su počeli ići svima na živce", kazao je Matić.

"Sve me manje boli kada propitkuju o mojem ratnom putu i mojoj obitelji. To je dio demokracije, jako sam ponosan na svoj ratni put i oko toga nema problema. Nije lako slušati laži, ali kada sam se prihvatio ovog posla naviknuo sam na to", kaže ministar Matić.

Opisujući kolonu u Vukovarskoj koloni, Matić je rekao da je sve tehnički dobro prošlo i da je stvarno postojalo više kolona. "Nije bilo dobro i vrlo loše sam se osjećao u toj koloni. Na kraju je sve tehnički dobro završilo, ali ostaje jedan ružan dojam", komentira ministar.

Nije lako slušati laži

Na upit je li bilo pokušaja da se spriječi polaganje vijenaca, Matić govori da je bilo, ali na jedan diskretniji način. "Nitko od političara se ne nameće da bude prvi u koloni", kazao je Matić te dodao da se u Vukovaru u zraku osjetila jedna napetost. "Sve me manje boli kada propitkuju o mojem ratnom putu i mojoj obitelji. To je dio demokracije, jako sam ponosan na svoj ratni put i oko toga nema problema. Nije lako slušati laži, ali kada sam se prihvatio ovog posla naviknuo sam na to", kaže ministar Matić.

'Dobivam mailove potpore čak i od prosvjednika'

Govoreći o braniteljskim prosvjedima, Matić kaže da mu još uvijek nije jasno zašto prosvjeduju. Tvrdi da je Vlada učinila sve kako bi zaštitila prava branitelja. Kaže i da treba pitati branitelje koji su njihovi zahtjevi te je poručio braniteljima da su im njegova vrata uvijek otvorena. Dodao je da apsolutno nikakva prava braniteljima nisu smanjena. "Ne podnosim laž koju uporno iznose, jednu za drugom. Jedan od apsurda je što se meni javljaju neki prosvjednici koji tvrde da oni jednosavno moraju biti protiv mene. Zanimljivo je koliko sam dobio mailova potpore, čak i od prosvjednika. Kada prestanem ulaziti na glavni ulaz u Ministarstvo to će biti sumrak demokracije. Prošao sam rat i logore, a danas me mora čuvati policija", kazao je Matić. Govoreći o proračunu, kazao je da će novac koji je njegovo ministarstvo dobilo ići hrvatskim braniteljima. "Na što imaš pravo, to ćeš i dobiti, na što nemaš pravo, e to nećeš dobiti", kazao je. Na kraju je, komentirajući ponašanje Vojislava Šešelja nakon izlaska iz zatvora, rekao kako to svima teško pada. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.