Medved nezadovoljan jer Srbija ne dijeli informacije o nestalim osobama

08.02.2019. 09:56:58

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je u četvrtak nakon sjednice Vlade da nema znatnog napretka u pronalaženju nestalih građana Hrvatske bez obzira na nacionalnu pripadnost, te iskazao nezadovoljstvo zbog "izostanka doprinosa Srbije u dijeljenju informacija o sudbini nestalih osoba". Upitan ima li napretka danas, naspram vremena prije nego je srbijanski predsjednik Vučić došao u Hrvatsku, Medved je naglasio da nema. "Nema napretka, nažalost. Hrvatska u okviru svojih zakonom propisanih radnji, ali i vladino povjerenstvo, vrlo profesionalno i odgovorno rade svoj posao, a nažalost što se tiče Srbije nema nikakvog napretka", istaknuo je. Na opasku novinara da isto stajalište ima Srbija koja tvrdi da Hrvatska izrađuje pravnu regulativu koja njima otežava posao, Medved je rekao kako ne zna na koji način bi im to moglo smetati. "Ne znam u kojem kontekstu im to može otežavati posao. Jasna je nadležnost Hrvatske, postupanje u traženju nestalih osoba, građana Hrvatske bez obzira na nacionalnu pripadnost, ekshumacija i identifikacija", rekao je. Istaknuo je da je to cjelokupan proces koji provodi Hrvatska na svom teritoriju "i u nadležnosti prema svojim građanima". "Prije nekoliko dana imali smo identifikaciju u Zavodu za sudsku medicinu. Postupajući prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti pozvali smo članove obitelji profesionalno, odgovorno i humano. Tako postupamo u svakom slučaju", kazao je. Upitan očekuje li ga još jedan sastanak, Medved je rekao da kontinuirano održavaju tematske sastanke bilo na bilateralnoj razini ili u okviru međunarodnih organizacija.  "Kontakti su kontinuirani, sastanci se održavaju permanentno. Posljednji sastanak, rekao je, bio je prije par mjeseci. Na pitanje hoće li hrvatska priječiti Srbiju kod otvaranju poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU, Medved je kazao da Srbija ima vrlo jasno preuzete obveze.

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.