Medved o pomilovanju Perkovića i Mustača: Bilo kakav doprinos ne može ih abolirati od zločina. Gotovina? Čuo sam se s njim, ali...

19.04.2022. 14:47:00

Nakon koalicijskog sastanka, javnosti su se obratili predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade rekao je: "Na posljednjem smo sastanku razgovarali o rekonstrukciji Vlade kad su nam partneri dali podršku. Predsjednik Vlade će nas izvijestiti o rekonstrukciji. Pričekat ćemo da premijer odredi datum. Rekonstrukcija Vlade neće biti ovaj tjedan u Saboru". 

Na pitanje kako to da se sve češće poseže prema nestranačkim ljudima, Bačić je rekao:

"Odluka o kandidaturi u Splitu je na razini Grada Splita. Što se tiče rada Vlade, ona je gotovo jednostranačka. Vjerujem da ćete to primjetiti kroz buduću rekonstrukciju".

Komentirao je i komemoraciju u Jasenovcu, no kaže da nisu na sastanku raspravljali o načinu, okviru i protokolu. Kaže i da nije razgovarao s SDSS-ovim Miloradom Pupovcem koji nije bio nazočan na sastanku jer je sudjelovao na drugom.

Tomo Medved komentirao je zahtjev generala Domovinskog rata za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

"Ponovit ću - očito je da se ovdje radi o političkoj inicijativi", započeo je.

Potom nastavlja: "Svakim novim istupom odvjetnika može se popunjavati mozaik. Jasno je komunicirao da je predao zamolnice za njihovo ranije puštanje na slobodu i rekao da je on taj koji je kreirao cijeli taj proces, a da je komunicirao s jednim od generala i da je na taj način došlo do potpore za puštanjem Perkovića i Mustača".

Tu nije stao. 

"Jasno mi je i u nekoliko navrata sam iščitavao, da su oni prepoznali njihov doprinos u Domovinskom ratu. Taj doprinos ne može ih abolirati od zločina koje su počinili u vrijeme SFRJ klao djelatnici UDBA-e, kao ni presude u Njemačkoj".

Imali su plemeniti cilj, ta potpora ne može abolirati iste za kazneno djelo 'ubojstvo', navodi ministar Medved.

"Možemo iščitati da je bio pokušaj da se rehabilitira cijeli taj sustav. Činili su zločine, želim naglasiti - nakon što Ministarstvo pravosuđa provede dodatne spoznaje, isključivu nadlaženost ima predsjednik Republike - očekujemo da će donijeti odgovarajuću odluku. Činjenica je da predsjednik jasno komunicira da nije niti će donositi odluke o aboliciji i da će biti to presedan ako donese odluku o aboliciji", rekao je Medved odgovarajući na pitanja novinara.

Od pojavljivanja pisama u javnosti, dobio je, kaže, na tisuće pisama branitelja, njihovih obitelji gdje su izrazili nezadovoljstvo prema takvom načinu.

"Činjenica je da je cijeli ovaj proces u velikoj mjeri doprinosi podjeli hrvatskog društva. Očekujem da će, nakon cijele procedure, predsjednik donijeti odgovarajuću odluku", rekao je.

Možemo zaključiti da je to kreirano između odvjetnika i Ureda predsjednika, navodi Medved. "Nadam se da su generali dobili više spoznaja oko provedbe aktivnosti skupljanja potpisa", kazao je.

Novinari su ga pitali i oko generala Ante Gotovine koji je jedan od potpisnika. "Ne bih izdvajao niti jednog od generala, pozvao bih ih da javnosti predoče sve svoje motive, sve što je njima poznato oko uključivanja prikupljanja potpore", rekao je.

Kaže i da se čuo s Gotovinom, ali da nisu pričali o konkretnom slučaju, već su međusobno čestitali Uskrs.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: lš/Foto:MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.