Merčepu je liječenje u toplicama odobrila i Milanovićeva vlada i to dva puta

10.10.2018. 07:56:35

Proteklog tjedna dio medija veliku je pažnju posvetio činjenici da Tomislav Merčep, inače osuđen za ratni zločin na sedam godina zatvora, zatvorsku kaznu po preporuci liječnika tijekom ljeta izdržavao u Krapinskim Toplicama. Tamo je boravio tridesetak dana za koliko će mu se produljiti izdržavanje zatvorske kazne.
S preporukom liječnika složila su se Ministarstva pravosuđa i Ministarstva hrvatskih branitelja, zbog čega je ministar Tomo Medved bio izvrgnut i kritici dijela medija. Međutim, Merčepu to nije prvi put da se liječi u toplicama, kao što nije niti jedini hrvatski branitelj koji je tijekom služenja zatvorske kazne završio u toplicama na preporuku Ministarstva hrvatskih branitelja. Kako je objavilo Ministarstvo branitelja, prošle je godine bilo pet branitelja koji su na odsluženju zatvorske kazne tražili liječenje izvan zatvorskog sustava, i to u zdravstvenim ustanovama s kojima je Ministarstvo branitelja sklopilo ugovor za liječenje njihove populacije. Sve zahtjeve koji su im stigli, Ministarstvo branitelja je odobrilo. Ove godine obratilo im se pet branitelja koji su zbog kriminala u zatvoru (uključujući Merčepa), a Ministarstvo je svima odobrilo da iskoriste tu mogućnost. "Od toga su tri hrvatska branitelja već koristila uslugu liječenja u ovoj godini, a dvoje još čeka potrebne suglasnosti Ministarstva pravosuđa i slobodne termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama", kažu u Ministarstvu. Kako doznaje Direktno, Merčepu su liječenje u toplicama odobravali i raniji ministri hrvatskih branitelja. Merčep se liječio u toplicama i 2017. i 2016., ali i 2013. i 2012. kada je ministar branitelja bio SDP-ov Predrag Fred Matić. Uz Merčepa u 2013. liječenje medicinskom rehabilitacijom odobreno je Vladimiru Radušiću, 2014. Borisu Čubriću i Ivici Kojundžiću. U 2017. na liječenju su osim Merčepa bili Branimir Čulin, Nenad Čvorak, Željko Bogdan i Veljko Marić, a ove godine Cvjetko Antunović, Damir Ćorić i Ibro Topić. Iz Ministarstva branitelja pojašnjavaju da ne raspolažu dokumentacijom zbog kojih su kaznenih djela spomenute osobe na izdržavanju zatvorske kazne.

Najčešće u toplicama boravio Hrvoje Petrać

Podsjetimo, ranijih godina višekratnim liječenjem u Varaždinskim toplicama za vrijeme izdržavanja višegodišnje zatvorske kazne isticao se Hrvoje Petrać, iako nema braniteljski status, koji je bio osuđen na 7,5 godina zatvora zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, a prethodno ga se teretilo za organizirani kriminal. Hrvatski branitelji zahtjeve za odobravanjem bolničke medicinske rehabilitacije podnose Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon odobravanja zahtjeva, podnositelji zahtjeva u okviru zatvorskog sustava, koji je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa, dobivaju potrebne suglasnosti za liječenjem izvan zatvorskog sustava, ako za potrebno liječenje ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava. Ministarstvo hrvatskih branitelja nema nadležnost niti utjecaj na donošenje odluka i/ili uvjeta pod kojima se zatvorenicima odobrava boravak izvan zatvorskog sustava. U Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjevi za liječenjem odobravaju se ako su ispunjeni uvjeti iz Zakona i ranije navedenih pravilnika, a temeljem mišljenja Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije koje odluke donosi nakon razmatranja zaprimljene medicinske dokumentacije, pojašnjavaju za portal Direktno u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Pravo na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisano je inače člankom 25. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17: u daljnjem tekstu Zakon), a mogu ga ostvariti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata kojima su rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u slučajevima ako im je rehabilitacija potrebna radi poboljšanja zdravstvenog stanja. Uvjeti i način ostvarivanja prava na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (NN 68/14) i Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard iz obveznog zdravstvenog osiguranja (NN 46/15). Zahtjevi za bolničku medicinsku rehabilitaciju zaprimaju se u Ministarstvu hrvatskih branitelja na propisanom obrascu. Nakon zaprimanja zahtjeva i ispunjavanja uvjeta iz Zakona i gore navedenih pravilnika Liječničko povjerenstvo za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije razmatra zaprimljene zahtjeve te kada je zatraženo liječenje medicinski opravdano daje prijedlog za odobravanje liječenja i upućivanje u određenu zdravstvenu ustanovu s kojom Ministarstvo hrvatskih branitelja sklapa ugovore za pružanje usluge bolničke medicinske rehabilitacije, pojašnjavaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.