'Merzel sam dao 100.000 eura, sakrila je novac iza nekih slika'

28.06.2018. 10:56:22

Prema optužnici Željko Žužić se teretio da je Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka dobila posao sa Sisačko-moslavačkom županijom Željko Žužić došao je jutros na zagrebački Županijski sud gdje svjedoči u nastavku suđenja Marini Lovrić Merzel i drugima optuženima za niz koruptivnih djela. - Početkom lipnja 2011. doznao sam da Županija planira prodati svoj udio u cestama Sisak. Zvao dam Županiju i tražio sastanak jer sam bio zainteresiran. Sastao sam se s Merzel i rekla mi je da je cijena 20 milijuna kuna i 100.000 eura. Potom sam otišao na godišnji i negdje zadnji tjedan u kolovozu opet zatražio sastanak. Tom prilikom ponio sam žutu kuvertu s 100.000 eura u apoenima po 500 eura. Dao sam joj kuvertu, ona ju je uzela i stavila iza nekog prozora, iza nekih slika - ispričao je Žužić. Pojasnio je kako je poslove oko samog zaključenja ugovora radio je Silvio Kobeščak, formalni vlasnik i direktor IGM Turopolje, a stvarni vlasnik bio je Žužić.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Kroz desetak dana nakon predaje novca saznao sam da jedna druga firma ima pravo prvokupa. Opet sam tražio sastanak. Rekao sam da se nismo tako dogovorili i tražio povrat novca. Ona me uvjerila da ne brinem, da on nema novca, da mu banka neće dati kredit i da će sve biti u redu - svjedočio je Žužić. - Iako ona nije rekla da je novac za nju, tih 100.000, ja sam to pretpostavio jer se tako od ranije u kuloarima pričalo. Prije sredine listopada Kobeščak me obavijestio da ta druga firma, Elektrocentar Petek, ima rok od dva dana za uplatu. Uplatili su više od 20 milijuna kuna za svaki slučaj. Sudac Ivan Turudić na to je Žužića pitao otkud mu 100.000 eura gotovine. - Prodao sam zemljište u centru Velike Gorice Mercatoru za mnogo više od 100.000 eura. Na Braču sam Rusima prodao zemljište. Imao sam 25 godina plaću 25.000 kuna, valjda sam nešto mogao i uštedjeti - odgovorio je Žužić. - Novac za kupnju Cesta Sisak namaknuo sam kreditom. Još imam hipoteku na kuću na Pantovčaku koju su procijenili na 2 milijuna eura. U travnju 2013. sam za jednu kunu otkupio od Kobeščaka vlasnički udio IGM Turopolje, koja je ionako bila moja - nastavio je. Odvjetnik Lovrić Merzel, Čedo Prodanović, podsjetio ga je da je u prosincu iste godine vlasništvo tvrtke prenio na odvjetničko društvo. U prosincu iste godine protiv njega je otvorena istraga. Žužić je rekao da se ne sjeća je li to bilo u isto vrijeme. Prodanović ga je upitao kako se saznalo da je navodno davao mito Lovrić Merzel. Žužić: Rekao sam to u istrazi. Čedo: Kojoj? Žužić: Kasnije, kad sam dobio poziv. Ne znam odakle je Uskok saznao za mito, najbolje da pitate njih. Bilo je to tri-četiri mjeseca nakon prve istrage. Pitali su me kako sam kupio Ceste Sisak, jesam li kontaktirao sa županicom, je li bilo mita. Sve sam im rekao, da sam dao mito i sve. _____________________________ Prema optužnici Žužić se teretio da je Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka dobila posao sa Sisačko-moslavačkom županijom. U iskazu u istrazi je opisao kako se to odvilo. Žužić je bio optužen i u aferi Solidum gdje je također priznao krivnju te je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.