MESIĆ I PUPOVAC MEĐU TISUĆAMA I TISUĆAMA SLAVILI DAN MLADOSTI

28.05.2016. 18:33:00

MESIĆ I PUPOVAC MEĐU TISUĆAMA I TISUĆAMA SLAVILI DAN MLADOSTI: ‘Ustaše su bili zločinci i svatko tko danas tvrdi drugačije, on je zločinac’! (FOTO) Maršala Tita Mesić je nazvao najuspješnijim vođom pokreta otpora u okupiranoj Europi u 2. svjetskom ratu. U rodnom selu Josipa Broza Tita Kumrovcu u subotu je obilježen Dan mladosti na kojem je sudjelovalo oko 7.000 posjetitelja iz Hrvatske i ostalih bivših jugoslavenskih republika. Proslava je krenula s intonacijom Lijepe naše, a zatim je partizanski zbor otpjevao Internacionalu. Slovensko Delo piše da se u Kumrovcu okupilo gotovo 20.000 ljudi. Sa skupa je poručeno kako antifašisti neće dozvoliti da se Titov partizanski pokret izjednačava sa fašizmom te su osuđeni trendovi revizionizma i povijesne relativizacije koji se pojavljuju u hrvatskom društvu, ali i u susjednim državama. Među brojnim posjetiteljima i govornicima našli su se bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, čelnik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, načelnik KumrovcaDragutin Ulama, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovica Vejnović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Voditelj programa bio je poznati radijski spiker Dubravko Sidor. Maršala Tita Mesić je nazvao najuspješnijim vođom pokreta otpora u okupiranoj Europi u 2. svjetskom ratu. “Moramo se suprotstaviti pobješnjelom valu povijesnog revizionizma, prekrajanju i pisanju neke nove povijesti. Ustaše su bili zločinci i svatko tko danas tvrdi drugačije, on je zločinac, jer truje i gura na pogrešan put mlade ljude, neinformirane ili poluobrazovane ljude koji bi u to mogli i povjerovati”, poručio je Mesić. Istaknuo je kako se ustaški pokret od početka temeljio na diskriminaciji te kako je ubijao po logorima po vjerskom i nacionalnom ključu. “Klanje i ubijanje, to je bila politika ustaškog režima”, rekao je Mesić. Upozorio je na val fašizacije hrvatskog društva te odbio teoriju kako se radi o valu onoga što se događa i diljem Europe. “Kleveće se prave heroje koji su iznijeli teret rata i proglašava ih se krvožednim zločincima na čelu s Titom. Bilo je zločina i na strani pobjednika, ali tih zločina ne bi bilo, ili bi ih bilo manje, da nisu počinjeni ustaški zločini diljem zemlje koji su izazvali osvetu, kako u Jugoslaviji, tako i u drugim europskim zemljama koje su iskusile nacifašistički teror”, poručuje Mesić. Mesić je pročitao zakletvu partizana Banije i Siska koji su se zakleli na osvetu fašističkim okupatorima, no u toj prisezi iz 1941. stoji, tvrdi Mesić, kako se zaklinju da će se čuvati svakog nasilja i osvećivanja na mirnom stanovništvu, ženama i djeci ma kakve vjere i nacije bili. “Ako vas napadaju četnici, ako vas napadaju ustaše, budite zadovoljni jer onda ste na pravom putu”, zaključio je Mesić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.