Mesić, Nobilo, Pusić i Josipović tvrdili su da je Hrvatska agresor na BiH

28.11.2017. 18:58:15

NA TRAGU PRVOSTUPANJSKE PRESUDE Presuda BiH šestorci u Haagu uznemirila je političke i društvene duhove u našoj zemlji, a nekolicina onih koji godinama prate ovaj slučaj kazuju kako je među ostalim, u zaštiti Prlića i ekipe među ostalim zakazala i hrvatska politička elita. Takvo što ne treba čuditi, kada se prisjetimo stajališta niza političara i jednoga odvjetnika, a koji su na tragu prvostupanjske presude haškoj šestorci. Svima njima zajednička je tvrdnja da su Hrvati počinili agresiju u BiH. Uoči presude BIH šestorci u Haagu valja se podsjetiti i na izjave nekih prilično relevantnih predstavnika kako hrvatske političke scene, tako i teza koje je u više navrata iznosio poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo. ”Nedvojbeno je da je Hrvatska bila agresor čim je ratovala u BiH”, izjavio je tako jedne prigode Nobilo. Osim njega, bezbroj puta spominjala se i teorija bivše ministrice vanjskih poslova koja je kao hrvatska saborska zastupnica izjavila da je Hrvatska vodila agresivan rat u susjednoj državi. ”Po mom dubokom uvjerenju HDZ-ova vlast vodila je agresivan rat u BiH”, izjavila je Vesna Pusić, koja je svoju tezu godinama ponavljala. Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, za razliku od kolegice Pusić otišao je korak dalje pa se u Parlamentu BiH u Sarajevu ispričao zbog politike iz ’90-ih godina prošlog stoljeća, ”jer ta je politika vjerovala da je rješenje za BiH njezina podjela”. Ujedno, Josipović je izrazio duboko žaljenje što je Hrvatska svojom politikom tada pridonijela stradavanjima ljudi i podjelama u BiH koje nas i danas muče. I bivši predsjednik Stipe Mesić 1998. godine u Haagu dao je izjavu u kojoj potvuđuje da je Republika Hrvatska počinila agresiju na BiH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.