Mesić o predsjednici Grabar-Kitarović: ‘Njene su izjave nacionalističke’

30.10.2019. 09:20:00

“Ona sada daje izjave koje u najmanju ruku mogu biti teško prihvatljive. Izjave su nacionalističke ili na granici neprihvatljivog”, ustvrdio je bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govoreći o predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović za Klix.ba na marginama poslovnog foruma koji se ovih dana održava u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana.

>Mesić smatra: ‘Ulazak zemalja bivše Jugoslavije u EU će osigurati mir’

>Stjepan Mesić i Budimir Lončar tvrde da se “u Hrvatsku vraća ustašizacija” i pozivaju na “suprotstavljanje revizionizmu”

>Zakon o arhivima: Kako je 2017. iz Hrvatskog državnog arhiva nestao Mesićev dosje, a Šeksov postao nedostupan?

>(FOTO) Na obilježavanje kulta ličnosti diktatora Tita došao i Mesić: ‘Bal vampira su oni koji misle da je Bleiburg ishodišno mjesto RH’

Na tvrdnju Klixa da je regija bila mirnija u vrijeme kad je on bio predsjednik Hrvatske, Mesić je odgovorio:

“Smatrao sam da je Hrvatska u regiji i da ona mora surađivati sa svojim susjedima. Ako dobro surađuješ sa svojim susjedima, onda si kao takav prepoznat i kod onih koji su dalje. Kod nas se danas događa to da se neki boje regije, a zapravo će te prihvaćati oni izvan regije, ako dobro surađuješ u regiji, ako si tu u dobroj kondiciji“.

Mesić smatra i kako je Zagreb napravio pogrešnu političku procjenu.

“Izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog korpusa, Željka Komšića, trebalo je iskoristiti za dobru suradnju između jedne i druge zemlje. Dogodio se jedan civilizacijski pomak, iskorak, što neki jednostavno ne razumiju. Civilizacijski iskorak da ljudi nisu glasovali samo kao na popisu stanovništva prema svom nacionalnom projektu. Za mnoge je Komšić bio taj koji je nudio jedan civilizirani pristup, nudio je jednu novu opciju za Bosnu i Hercegovinu. Odgovor iz Hrvatske koji je dobio bio je sasvim drugi”, ustvrdio je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik smatra kako aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović snosi dio krivice jer joj je za njegovog mandata dobila prvi diplomatski angažman.

“Ona sada daje izjave koje u najmanju ruku mogu biti teško prihvatljive. Izjave su nacionalističke ili na granici neprihvatljivog. Kad ona kaže ‘danas se za Hrvatsku zna’, ona misli da se za nju zna jer je navijala na utakmica u dresu reprezentacije Hrvatske i ljubljenju ko god naiđe od igrača. Poznata je i po određenim izjavama koje ne stoje kao kad ode u Rumunjsku ili Češku Republiku i kaže mi se razumijemo jer smo bili iza ‘željezne zavjese’. Mi nikad nismo bili iza željezne zavjese jer kako bi ona s jugoslavenskim pasošem išla na školovanje u Ameriku da je živjela iza zavjese. Ona ili to ne razumije ili šalje takve poruke koje joj trebaju kod desnog dijela elektorata”, zaključno je ustvrdio Stjepan Mesić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.